detector.media
Віра Крайня
01.04.2024 13:58
Юрчишин: Якщо телемарафон продовжить втрачати довіру, його потрібно буде завершувати
Юрчишин: Якщо телемарафон продовжить втрачати довіру, його потрібно буде завершувати
Голова комітету свободи слова вважає, що разом з довірою до єдиного марафону починає падати й довіра до влади.

Якщо до національного телемарафону «Єдині новини» не буде хоча б частково повернуто довіру, можуть початися проблеми. Про це в інтерв'ю «РБК-Україна» сказав голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

«Разом з довірою до єдиного марафону так само починає падати й довіра до влади. І це цілком резонно, тому що ми оголосили, що єдиний марафон — це офіційне джерело. Це рупор влади. Якщо падає довіра до рупора, падає довіра до того, хто цей рупор тримає. Починає виникати питання, хто ще може інвестувати в марафон?», — пояснив Юрчишин.

За його словами, якщо до кінця 2024 року єдиний марафон не змінить формат, і там залишатимуться тільки «бравадні новини з фронту» замість збалансованої подачі інформації, тоді треба буде думати над завершенням. 

«Бо ми зараз бачимо низхідний трек використання єдиного телемарафону і висхідний трек використання соціальних мереж. А потім буде ще важче пояснити нашим міжнародним партнерам і своїм же людям, чому ми фінансуємо неефективну інформаційну політику», — додав керівник парламентського комітету.

Нагадаємо, телемарафон «Єдині новини» працює з перших днів повномасштабної війни. На початку у виробництві цього загальнонаціонального інформаційного проєкту брали участь чотири комерційні медіагрупи («1+1 media», StarLight Media, «Інтер» та «Україна»), а також державний телеканал «Рада» і Суспільне. Після того, як Рінат Ахметов закрив свій медіабізнес і з пулу виробників вийшов канал «Україна», до створення «Єдиних новин» долучилася команда колишніх працівників «України» під брендом «Ми — Україна».   

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в березні 2024 року ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» уклало низку угод на виготовлення та поширення протягом 2024 року контенту для телемарафонів «Єдині новини #UAразом» та «FreeДом». Їхня загальна сума становить 568 млн гривень. Загалом, за підрахунками журналістів «Наших грошей», під час повномасштабного вторгнення ДП «МПІУ» і державний телеканал «Рада» заплатили виробникам контенту для телемарафону 1,12 млрд гривень.

Також ми писали про те, що майже 43% опитаних українців вважають: єдиний телемарафон втратив свою актуальність. Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення Руху «Чесно» у грудні 2023 року.

«Репортери без кордонів» закликали український уряд припинити спільний телемарафон «Єдині новини».

Читайте також:

Фото: пресслужба ВРУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY