«20 днів у Маріуполі» повертається в прокат українських кінотеатрів

«20 днів у Маріуполі» повертається в прокат українських кінотеатрів

12 Березня 2024
1572
12 Березня 2024
09:24

«20 днів у Маріуполі» повертається в прокат українських кінотеатрів

1572
З 21 березня стартує також онлайн-реліз фільму.
«20 днів у Маріуполі» повертається в прокат українських кінотеатрів
«20 днів у Маріуполі» повертається в прокат українських кінотеатрів

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі», що здобув премію «Оскар», з 14 березня знову покажуть в українських кінотеатрах. Про це повідомив український кінодистрибʼютор «Артхаус Трафік».

Розклад сеансів можна переглянути на сайті компанії.

Крім того, з 21 березня стартує онлайн-реліз фільму. Стрічку також можна придбати й подивитися на сервісах AmazonApple TV і Google Play Movies.

Ще в листопаді 2023 року стрічку виклали у відкритий доступ на ютубі у США, але вона була недоступна для перегляду в Україні.

Нагадаємо, український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар» 2024 року як найкращий повнометражний документальний фільм. Це перша українська стрічка, нагороджена премією Американської кіноакадемії.

На церемонії нагородження в Лос-Анджелесі творець фільму Мстислав Чернов  сказав, що волів би віддати свою нагороду, аби тільки Росія ніколи не нападала на Україну і не вбивала тисячі українців. Він також нагадав про потребу звільнити всіх полонених військових та цивільних, яких утримує Росія.

Читайте також:

У травні 2023 року творців фільму нагородили Пулітцерівською премією. Вже у 2024 році Мстислав Чернов отримав за фільм «20 днів у Маріуполі» премію Гільдії режисерів США та британську премію BAFTA як найкращий документальний фільм року. 

«20 днів у Маріуполі» — документальна робота режисера, воєнного кореспондента Мстислава Чернова. Також над нею працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка, журналістка Василиса Степаненко, які в березні 2022 року разом зі Мстиславом Черновим знімали у блокадному Маріуполі. 

Стрічка зображує події в Маріуполі в лютому-березні 2022 року. Зокрема, до неї ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. 

Cвітова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США Sundance-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій.

В українському прокаті «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішою серед документальних стрічок. У липні 2023 року вона вийшла в прокат у США. 

У грудні «20 днів у Маріуполі» ввійшов у трійку найкращих документальних фільмів 2023 року за версією видання про кіно Indiewire, а також посів четверте місце у списку найкращих фільмів 2023 року у Великій Британії та шосте місце — у США.

Фільм став одним із переможців Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), а також отримав дві нагороди журналістської премії Royal Television Society 2023 (Велика Британія). 

Крім того, творці фільму Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко здобули Шевченківську премію 2024 року в номінації «Публіцистика, журналістика» за серію матеріалів про облогу Маріуполя.

Також Мстислав Чернов здобув за стрічку «20 днів у Маріуполі» головний приз Національної конкурсної програми «Docu/Україна» та Приз глядацьких симпатій 20-го ювілейного фестивалю Docudays UA.

За свою роботу в Маріуполі Мстислав Чернов, Євген Малолєтка й Василиса Степаненко раніше вже отримали багато міжнародних нагород: премії Лівінгстона, Рорі Пека, Королівського телевізійного товариства, DW «За свободу слова»Bayeux Calvados-Normandyімені Георгія ҐонґадзеKnight International JournalismPress Freedom Awards 2022, нагороду Elijah Parish Lovejoy та стали журналістами року за версією «Української правди».

У березні 2023 року світлини Євгена Малолєтки з Маріуполя стали кращими на європейському етапі міжнародної премії World Press Photo.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1572
Читайте також
07.04.2024 11:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
1 727
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду