detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
12.03.2024 09:24
«20 днів у Маріуполі» повертається в прокат українських кінотеатрів
«20 днів у Маріуполі» повертається в прокат українських кінотеатрів
З 21 березня стартує також онлайн-реліз фільму.

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі», що здобув премію «Оскар», з 14 березня знову покажуть в українських кінотеатрах. Про це повідомив український кінодистрибʼютор «Артхаус Трафік».

Розклад сеансів можна переглянути на сайті компанії.

Крім того, з 21 березня стартує онлайн-реліз фільму. Стрічку також можна придбати й подивитися на сервісах AmazonApple TV і Google Play Movies.

Ще в листопаді 2023 року стрічку виклали у відкритий доступ на ютубі у США, але вона була недоступна для перегляду в Україні.

Нагадаємо, український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар» 2024 року як найкращий повнометражний документальний фільм. Це перша українська стрічка, нагороджена премією Американської кіноакадемії.

На церемонії нагородження в Лос-Анджелесі творець фільму Мстислав Чернов  сказав, що волів би віддати свою нагороду, аби тільки Росія ніколи не нападала на Україну і не вбивала тисячі українців. Він також нагадав про потребу звільнити всіх полонених військових та цивільних, яких утримує Росія.

Читайте також:

У травні 2023 року творців фільму нагородили Пулітцерівською премією. Вже у 2024 році Мстислав Чернов отримав за фільм «20 днів у Маріуполі» премію Гільдії режисерів США та британську премію BAFTA як найкращий документальний фільм року. 

«20 днів у Маріуполі» — документальна робота режисера, воєнного кореспондента Мстислава Чернова. Також над нею працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка, журналістка Василиса Степаненко, які в березні 2022 року разом зі Мстиславом Черновим знімали у блокадному Маріуполі. 

Стрічка зображує події в Маріуполі в лютому-березні 2022 року. Зокрема, до неї ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. 

Cвітова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США Sundance-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій.

В українському прокаті «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішою серед документальних стрічок. У липні 2023 року вона вийшла в прокат у США. 

У грудні «20 днів у Маріуполі» ввійшов у трійку найкращих документальних фільмів 2023 року за версією видання про кіно Indiewire, а також посів четверте місце у списку найкращих фільмів 2023 року у Великій Британії та шосте місце — у США.

Фільм став одним із переможців Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), а також отримав дві нагороди журналістської премії Royal Television Society 2023 (Велика Британія). 

Крім того, творці фільму Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко здобули Шевченківську премію 2024 року в номінації «Публіцистика, журналістика» за серію матеріалів про облогу Маріуполя.

Також Мстислав Чернов здобув за стрічку «20 днів у Маріуполі» головний приз Національної конкурсної програми «Docu/Україна» та Приз глядацьких симпатій 20-го ювілейного фестивалю Docudays UA.

За свою роботу в Маріуполі Мстислав Чернов, Євген Малолєтка й Василиса Степаненко раніше вже отримали багато міжнародних нагород: премії Лівінгстона, Рорі Пека, Королівського телевізійного товариства, DW «За свободу слова»Bayeux Calvados-Normandyімені Георгія ҐонґадзеKnight International JournalismPress Freedom Awards 2022, нагороду Elijah Parish Lovejoy та стали журналістами року за версією «Української правди».

У березні 2023 року світлини Євгена Малолєтки з Маріуполя стали кращими на європейському етапі міжнародної премії World Press Photo.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY