У Росії Христо Грозєва визнали «іноземним агентом»

У Росії Христо Грозєва визнали «іноземним агентом»

22 Квітня 2023
1433
22 Квітня 2023
10:15

У Росії Христо Грозєва визнали «іноземним агентом»

1433
Окрім цього, до реєстру «іноземних агентів» внесли політикиню й відеоблогерку Ельвіру Віхарєву, журналістку Наталію Сівець-Єрмоліну, правозахисну організацію «Школа призовника» та журналістський проєкт «Адвокатська вулиця».
У Росії Христо Грозєва визнали «іноземним агентом»
У Росії Христо Грозєва визнали «іноземним агентом»

21 квітня Міністерство юстиції РФ включило до реєстру «іноземних агентів» журналіста Bellingcat Христо Грозєва. Про це повідомив «Укрінформ» з посиланням на повідомлення відомства та на реєстр «іноагентів».

Як вважають у російському міністерстві, засновник Bellingcat начебто поширював дезінформацію, брав участь у створенні матеріалів «іноагентів» та в діяльності «небажаної» організації.

До переліку потрапили ще чотири фізичні та юридичні особи: політикиня й відеоблогерка Ельвіра Віхарєва, журналістка Наталія Сівець-Єрмоліна, правозахисна організація «Школа призовника» та журналістський проєкт «Адвокатська вулиця».

Ще в жовтні 2021 року Bellingcat внесли до реєстру «ЗМІ-іноагентів» в Росії. Як пояснили в Міністерстві юстиції, проєкт потрапив до переліку через членство в асоціації журналістів-розслідувачів.

Нагадаємо, 21 квітня 2023-го Лефортовський районний суд Москви заочно заарештував Христо Грозєва на два місяці. Журналісту загрожує до двох років позбавлення волі за звинуваченням у «незаконному перетині російського кордону».

Христо Грозєв очолив міжнародний розслідувальний медіапроєкт Bellingcat у січні 2022 року. Проєкт веде журналістські розслідування, аналізуючи дані з відкритих джерел. Публікації Bellingcat стосуються резонансних справ: про причетність російської влади до збиття боїнгу MH17, про отруєння ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля, про організацію вибухів на складах зі зброєю в Чехії у 2014 році, про отруєння російського історика Володимира Кара-Мурзи-молодшого та письменника Дмитра Бикова. Також Грозєв є одним з авторів розслідування про отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального, яке Bellingcat оприлюднило у 2020 році.

26 грудня минулого року МЗС Росії оголосило у федеральний розшук Христо Грозєва. Як зазначено у базі розшуку, його підозрюють «за статтею Кримінального кодексу», проте за якою саме не зазначено.

У травні 2022 року в інтерв’ю Дмитру Гордону Грозєв заявив, що близьке оточення Володимира Путіна бажає смерті російського диктатора.

Фото: «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1433
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду