В Австрії затримали контррозвідника, який «злив» росіянам віденську адресу Христо Грозєва

В Австрії затримали контррозвідника, який «злив» росіянам віденську адресу Христо Грозєва

10 Квітня 2024
6897
10 Квітня 2024
16:50

В Австрії затримали контррозвідника, який «злив» росіянам віденську адресу Христо Грозєва

6897
Австрійський контррозвідник Еґісто Отт надавав секретну інформацію агенту ГРУ Яну Марсалеку, якого розшукують за крадіжку 2 млрд євро, а Росія сховала під виглядом священника.
В Австрії затримали контррозвідника, який «злив» росіянам віденську адресу Христо Грозєва
В Австрії затримали контррозвідника, який «злив» росіянам віденську адресу Христо Грозєва

В Австрії наприкінці березня затримали австрійського контррозвідника Еґісто Отта, який, імовірно, працював на Росію. В ордері на арешт, зокрема, стверджується, він надав віденську адресу журналіста-розслідувача Bellingcat Христо Грозєва. Про це повідомило 9 квітня агентство Bloomberg.

Прокурори розслідують зв'язки 61-річного Отта з Росією з 2017 року, коли він почав відстежувати переміщення російського агента-перебіжчика, йдеться в копії 86-сторінкового ордера на арешт, з яким ознайомився Bloomberg. 

За словами слідчих, після короткочасного відсторонення від роботи й переведення на іншу посаду він продовжував торгувати секретною інформацією за гроші.

В ордері на арешт стверджується, що Отт співпрацював і надавав секретну інформацію австрійському втікачеві Янові Марсалеку, якого розшукують за масштабне шахрайство і підозрюють у зв'язках з російськими спецслужбами.

Зокрема, стверджується, що Отт надав Марсалеку віденську адресу журналіста-розслідувача Bellingcat Христо Грозєва. Пізніше група на замовлення Марсалека проникла до квартири Грозєва, де викрала ноутбук і флешку. 

Отт також збирав інформацію про людей, які становлять інтерес для Росії, і ділився деякими з цих даних із Марсалеком та допоміг йому переправити до Москви вкрадений ноутбук SINA — пристрій, який використовують європейські уряди для передавання зашифрованої інформації.

Крім того, Отт передав дані мобільних телефонів кількох австрійських високопосадовців і підготував аналіз із рекомендаціями щодо поліпшення ситуації після вбивства 2019 року чеченського дисидента в Берліні на замовлення російської влади.

Ордер на арешт Отта було видано тільки після того, як у березні британські прокурори розкрили нову інформацію, що пов'язує австрійця з ширшою європейською шпигунською мережею, пов'язаною з Марсалеком. Отт був дружний з іншим австрійським агентом-утікачем, який допоміг Марсалеку втекти, ймовірно, до Білорусі або Росії.

Сам Отт раніше заперечував, що працює на Росію.

Через арешт розвідника влада Австрії скликала позачергове засідання Ради національної безпеки 9 квітня. 

Як пише Bloomberg, перед жовтневими парламентськими виборами в Австрії правлячі консерватори прагнуть використати скандал, щоб представити своїх опонентів, правих популістів з Партії Свободи, яка зараз лідирує в опитуваннях, як загрозу безпеці країни через минулі зв’язки партії з російським правителем Володимиром Путіним.

«Ситуація з безпекою в республіці має бути оцінена і прояснена. Ми повинні запобігти загрозі нашій країні з боку російських шпигунських мереж через проникнення або використання політичних партій або мереж», — заявив минулого тижня канцлер Карл Негаммер.

Управління державної охорони та розвідки Австрії у своєму останньому щорічному звіті відзначило, що «дуже обмежені правові можливості, доступні для протидії шпигунству, призводять до надзвичайно високої присутності в країні іноземних розвідок і секретних служб».

Як повідомляв «ДМ», раніше журналісти-розслідувачі російського The Insider та німецького Der Spiegel з’ясували, що австрійський бізнесмен Ян Марсалек, оголошений у міжнародний розшук, переховується в Росії, де користується паспортами двох православних священників. Він зник у 2020 році, вивівши 2 млрд доларів з німецької компанії Wirecard.

Як ідеться в розслідуванні, Марсалек мав тісні зв’язки з російською військовою розвідкою — ГРУ. Він збирав для російської розвідки інформацію австрійських та німецьких спецслужб і «відмивав» кошти для сім’ї Кадирова.

У лютому 2023 року журналіст-розслідувач, керівник проєкту Bellingcat Христо Грозєв був змушений переїхати з Австрії, де прожив майже 20 років, через імовірну загрозу з боку російських спецслужб. Джерела в розвідці попередили його, що повертатися до Австрії небезпечно.

26 грудня 2022-го МЗС Росії оголосило Христо Грозєва у федеральний розшук . Як зазначено у базі розшуку, його підозрюють «за статтею Кримінального кодексу», проте за якою саме, не зазначено. У квітні 2023-го в Росії заочно заарештували Христо Грозєва на два місяці.

Раніше Bellingcat публікував матеріали на резонансні теми, що стосуються Росії: про причетність російської влади до збиття «боїнга» рейсу MH17, про отруєння ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля, про організацію вибухів на складах зі зброєю в Чехії у 2014 році, про отруєння російського історика Володимира Кара-Мурзи та письменника Дмитра Бикова, про отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального тощо.

Фото: Еґісто Отт / standaard.be

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6897
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду