У Харкові активісти пропонують перейменувати вулицю на честь Володимира Вакуленка

У Харкові активісти пропонують перейменувати вулицю на честь Володимира Вакуленка

30 Січня 2024
873
30 Січня 2024
15:04

У Харкові активісти пропонують перейменувати вулицю на честь Володимира Вакуленка

873
У Харкові триває процес деколонізації. Завдяки активістам вулиця Пушкінська тепер має назву Григорія Сковороди. А вулицю імені російського письменника Гаршина вони пропонують назвати на честь Володимира Вакуленка.
У Харкові активісти пропонують перейменувати вулицю на честь Володимира Вакуленка
У Харкові активісти пропонують перейменувати вулицю на честь Володимира Вакуленка

Активісти руху «Деколонізація.Україна» подали звернення до Харківської міської ради з пропозицією перейменувати вулицю Гаршина на честь письменника Володимира Вакуленка. Про це вони повідомили у своєму телеграм-каналі

Як зазначив у коментарі ІМІ співзасновник руху «Деколонізація.Україна» Вадим Поздняков, вулиця російського письменника Гаршина, яку пропонують перейменувати, — одна з центральних у Харкові. До того ж сам Вакуленко похований не так далеко, тому, на думку активістів, письменник заслуговує, щоб ця вулиця мала його ім’я. 

«Впевнені, що Харків зобов’язаний ушанувати пам’ять Володимира, щодо цього навіть не має бути якихось питань», — сказав Вадим Поздняков.

Також активісти надіслали пакет пропозицій до Харківської міської ради щодо перейменування вулиць. Серед запропонованих назв є низка українських митців та історичних персон: зокрема, Іван Мазепа, Симон Петлюра, Степан Бандера, патріарх Йосиф Сліпий, полковник Євген Коновалець, генерал Роман Шухевич, Герої Крут, дисидент Левко Лук'яненко, меценат Євген Чикаленко, письменниця Ольга Кобилянська, поетка Олена Теліга, режисер Сергій Параджанов та інші. 

Є у списку також імена валлійського журналіста, який одним з перших повідомив світові про Голодомор 1932–1933 років, Ґарета Джонса та дослідника Голодомору Джеймса Мейса.

На своїй сторінці в інстаграмі активісти написали: «Назви вулиць Харкова мають нарешті наповнитися українським змістом».

Зазначимо, що 26 січня перейменували одну з центральних вулиць Харкова — Пушкінську. Тепер вона носитиме ім’я українського філософа, письменника зі Слобожанщини Григорія Сковороди. А вже сьогодні Харківський міський голова анонсував перейменування станції метро «Пушкінська». 

Володимир Вакуленко — письменник та громадський діяч, прозаїк, поет, перекладач. Автор тринадцяти дитячих книг. Лауреат літературних премій, серед яких міжнародна літературна премія імені Олеся Ульяненка за роман «Кладовище сердець» («Інфаркт для ґурманів»).

Учасник Революції гідності, був поранений у Маріїнському парку 18 лютого 2014 року під час сутички з «тітушками». Волонтер від початку 2015 року.

Наприкінці березня 2022 року росіяни захопили Вакуленка в полон поблизу села Капитолівка, що поряд з Ізюмом, разом із його сином, який має розлади аутичного спектру. Чоловіка сильно побили, але після декількох годин допиту відпустили додому. Наступного дня, 24 березня, ті ж військові прийшли по письменника знову. Живим Володимира Вакуленка близькі більше не бачили.

Про загибель Володимира Вакуленка стало відомо 28 листопада 2022 року за результатами експертизи ДНК. Тіло письменника виявили в місці масового поховання після того, як українські війська звільнили окупований Ізюм.

У червні 2023-го в межах «Книжкового Арсеналу» в Києві презентували воєнний щоденник Володимира Вакуленка «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші». Всього за три тижні українці розкупили 1500 примірників книжки.

На честь Володимира Вакуленка в Ізюмі назвали вулицю. У травні цього року письменника посмертно нагородили спеціальною відзнакою Prix Voltaire Award 2023 від Міжнародної асоціації видавців.

Слідство встановило деталі вбивства Володимира Вакуленка та ще трьох жителів Ізюмщини. Вбивцям письменника загрожує довічне ув’язнення — справу передали до суду.

Фото: Володимир Вакуленко / фейсбук-сторінка письменника

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
873
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду