Письменник Володимир Вакуленко, вбитий росіянами, посмертно отримав спецвідзнаку Prix Voltaire

Письменник Володимир Вакуленко, вбитий росіянами, посмертно отримав спецвідзнаку Prix Voltaire

24 Травня 2023
1385

Письменник Володимир Вакуленко, вбитий росіянами, посмертно отримав спецвідзнаку Prix Voltaire

1385
Відомого дитячого письменника знайшли застреленим у братській могилі поблизу Ізюма в листопаді. Окупанти викрали його з домівки ще наприкінці березня.
Письменник Володимир Вакуленко, вбитий росіянами, посмертно отримав спецвідзнаку Prix Voltaire
Письменник Володимир Вакуленко, вбитий росіянами, посмертно отримав спецвідзнаку Prix Voltaire

Український письменник Володимир Вакуленко, вбитий російськими загарбниками під час окупації Харківщини, став лауреатом спеціальної відзнаки IPA Prix Voltaire Award 2023. Про це повідомили на сайті Міжнародної асоціації видавців.

Лауреатом премії став іракський видавець Мазен Латіф Алі. Він заснував видавництво Dar Mesopotamia та опублікував низку книжок, зокрема чимало про єврейські громади та окремих євреїв Іраку. 31 січня 2020 року його викрали, і відтоді немає жодних відомостей про місце його перебування.

Український письменник Володимир Вакуленко став лауреатом спеціальної відзнаки IPA Prix Voltaire Award 2023.

«Замовчування культурного самовираження є одним із інструментів репресивних режимів. Ми повинні протистояти їхньому залякуванню та відзначати відважних авторів і видавців, які допомагають нам відчути та зрозуміти різноманіття наших культур. Мазін Латіф Алі та Володимир Вакуленко — герої», — сказала віцепрезидентка Міжнародної асоціації видавців Ґванца Джобава.

Нагороду від імені Вакуленка отримувала під час церемонії вручення в Ліллегаммері в Норвегії поетка Вікторія Амеліна.

«Я — українська письменниця і говорю від імені свого колеги Володимира Вакуленка, який, на відміну від мене, не пережив чергової спроби Російської імперії стерти українську ідентичність.

Українська літературна спільнота вдячна за нагороду. Ця нагорода є унікальною, значущою та зворушливою для нас, зокрема тому, що жоден із сотень інших українських письменників, які, як Вакуленко, були вбиті в українській історії, ніколи не отримував такої міжнародної нагороди посмертно. Впевнена, що Володимир Вакуленко хотів би присвятити цю нагороду і їм», — сказала Амеліна на врученні.

Вона додала, що прочитала на церемонії уривок зі щоденника Вакуленка в перекладі Дейзі Гіббонс. «Той самий уривок, де в кінці журавлі і "Все буде Україна! Я вірю в перемогу!"», — написала Амеліна.

Поетка пообіцяла до кінця травня привезти нагороду до села Капитолівки, де жив Вакуленко і живе його родина. «Думаю, важливо, щоби рідні її побачили і щоби і ця відзнака була у Володиній кімнаті», — зазначила Вікторія Амеліна.

Нагадаємо, про загибель Володимира Вакуленка стало відомо 28 листопада за результатами експертизи ДНК. Тіло письменника виявили в місці масового поховання після того, як українські війська звільнили окупований Ізюм.

Росіяни захопили Вакуленка в полон наприкінці березня  поблизу села Капитолівка, що поряд з Ізюмом.  23 березня окупанти забрали письменника разом із його сином, який має розлади аутичного спектру. Чоловіка сильно побили, але після декількох годин допиту відпустили додому. Наступного дня, 24 березня, ті ж військові прийшли по письменника знову. Живим Володимира Вакуленка близькі більше не бачили.

Володимир Вакуленко — письменник та громадський діяч, прозаїк, поет, перекладач. Автор тринадцяти дитячих книг. Лауреат літературних премій, серед яких міжнародна літературна премя імені Олеся Ульяненка за роман «Кладовище сердець» («Інфаркт для Ґурманів»).

Учасник Революції Гідності, був поранений у Маріїнському парку 18 лютого 2014 року під час сутички з «тітушками». Волонтер від початку 2015 року.

На честь Володимира Вакуленка в Ізюмі на Харківщині назвуть вулицю.

Фото: Вікторія Амеліна / фейсбук, «Читомо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1385
Читайте також
06.01.2023 08:55
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду