Уряд дозволив демонтувати пам'ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам

Уряд дозволив демонтувати пам'ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам

12 Листопада 2023
634
12 Листопада 2023
10:15

Уряд дозволив демонтувати пам'ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам

634
Зокрема, у Києві з реєстру вилучать пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському, пам’ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка, могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку, монітор «Железняков» по вул. Електриків та пам’ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» в сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською.
Уряд дозволив демонтувати пам'ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам
Уряд дозволив демонтувати пам'ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам

Уряд прийняв постанову про вилучення з Держреєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятників російському письменнику Олександру Пушкіну, більшовицькому ватажку Миколі Щорсу, а також іншим російським і радянським діячам.

Про це повідомили на сайті Мінкульту, яке ініціювало та розробило відповідну постанову. 

Так, з реєстру вилучать:

  • пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському;
  • пам’ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка;
  • могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку;  
  • монітор «Железняков» по вул. Електриків;
  • пам’ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» в сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві. 

Окрім цього, демонтувати планують пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, «Україна — визволителям» в Ужгороді та Меморіальний комплекс «Борцям революції» в Луганську.  

Постанову прийняли на вимогу Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Нагадаємо, нещодавно на засіданні міжвідомчої робочої групи у КМДА погодили перелік пов'язаних з історією та культурою СРСР і Росії об’єктів, що підлягають усуненню.

Так, з вулиць та інших публічних місць Києва демонтували понад 60 об'єктів, пов'язаних з історією та культурою СРСР і Росії та планують прибрати ще 56 таких об'єктів. 

Раніше «Детектор медіа» писав, що представники благодійного фонду «Солом’янські котики» закликали «демаскувати» ворожу культуру. Вони опублікували 24 жовтня в соцмережах фото пам’ятника російському поету Олександру Пушкіну в київському парку імені Івана Багряного (колишній парк Пушкіна), вкритого «демаскувальною» сіткою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
634
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
167 дн. тому
Так вони і провокують ескалацію. Воюють і переслідують навіть за культурні надбання інших, Пушкіна тощо. Нацизм ніколи не змириться з існуванням інших культур поглядів, особливо, коли сам не здатен щось творити тільки розкрадати і підкорятись своєму юдейському Богу. Створивши безліч сектантських попівень.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду