Вбивцям письменника Вакуленка загрожує довічне ув’язнення. Справа передана до суду

Вбивцям письменника Вакуленка загрожує довічне ув’язнення. Справа передана до суду

3 Січня 2024
3143

Вбивцям письменника Вакуленка загрожує довічне ув’язнення. Справа передана до суду

3143
Поліція встановила, що Вакуленка застрелили двоє уродженців Луганська, в його тілі знайдено дві кулі.
Вбивцям письменника Вакуленка загрожує довічне ув’язнення. Справа передана до суду
Вбивцям письменника Вакуленка загрожує довічне ув’язнення. Справа передана до суду

Справу двох російських військових, які застрелили дитячого письменника Володимира Вакуленка та вбили ще трьох українців, передали до суду. Їм загрожує довічне ув’язнення. Про це повідомляє пресслужба Харківської обласної прокуратури. 

Слідством встановлено, що обвинувачені є уродженцями міста Луганськ і нині проходять військову службу в 4-ій роті 4-го батальйону 204-го стрілецького полку мобілізаційного резерву терористичного угруповання «ЛНР» 2-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії Південного воєнного округу ЗС РФ. Це 33-річний командир роти з позивним «Лев» та його підлеглий, кулеметник на прізвисько «Удод».

Як з'ясували слідчі, навесні 2022 року обидва обвинувачених перебували в окупованому на той час селі Капитолівка Ізюмського району Харківщини. Вони дізналися, що в селі проживає український дитячий письменник Володимир Вакуленко, який виступав проти дій Росії, та 22 березня 2022 року зі зброєю приїхали до його будинку і провели там обшук. Потім підозрювані затримали письменника та його 14-річного сина. Окупанти відвезли їх до свого місця дислокації та намагалися схилити письменника до співпраці «з новою владою». 

«Отримавши відмову, вони змусили чоловіка зняти з себе одяг з метою виявлення на його тілі татуювань з українською символікою. Вкотре отримавши відмову, російські загарбники відвезли назад письменника разом з його сином», — ідеться в матеріалах розслідування.

24 березня окупанти повернулись, але цього разу затримали тільки письменника. Також вони забрали рюкзак Володимира Вакуленка з шевронами ЗСУ та «Азов», який чоловік носив із собою навіть під час окупації, не приховуючи власної позиції.

Після цього командир роти «Лев» наказав кулеметнику застрелити письменника. «Удод» вистрелив у Володимира Вакуленка з пістолета Макарова, чоловік помер на місці. Його тіло з документами знайшли поблизу АЗС, що на автошляху з Ізюма в напрямку Капитолівки. 

Крім того, російським військовим інкриміновано вбивства ще трьох цивільних громадян. Серед них колишній учасник АТО та двоє чоловіків, яких російські загарбники затримали в лісі, коли потерпілі збирали шишки для розпалювання самовара та приготування чаю. Їх утримували в погребі в антисанітарних умовах, без світла, систематично били палицями по всьому тілу.

Як зазначає слідство, після тортур окупанти відвезли всіх трьох потерпілих до лісу в Капитолівці. «Лев» наказав «Удоду» застрелити чоловіків. Експертизи встановили, що двоє загиблих були вбиті пострілами з пістолета Макарова. Третього потерпілого окупанти забили до смерті.

Також правоохоронці встановили ще один факт жорстокого поводження підозрюваних з мирним населенням. Одному із затриманих вони силою засунули в рот гривневу купюру. Окупанти додали, що, якщо чоловік прибере її з рота, вони його розстріляють. Проте після нелюдського утримування в погребі вони таки відпустили цивільного.

Також слідство встановило, що всі злочини «Лев» та «Удод» вчиняли в групі з іншими російськими військовими. Правоохоронці вживають усіх заходів для притягнення до кримінальної відповідальності кожного окупанта, причетного до воєнних злочинів.

Нагадаємо, про загибель Володимира Вакуленка стало відомо 28 листопада за результатами експертизи ДНК. Тіло письменника виявили в місці масового поховання після того, як українські війська звільнили окупований Ізюм.

Журналісти «Слідства.Інфо» виявили, що луганець Владислав Нескородьєв із позивним «Лев», який за даними правоохоронців, імовірно, віддав наказ убити письменника Володимира Вакуленка під час окупації Харківщини, має рідну сестру, яка пережила окупацію Київщини. Вони знайшли в російській соцмережі «Одноклассники» сторінку Владислава Нескородьєва. Йому 33 роки, він має дружину Ліну й семирічну доньку, які проживають в окупованому Луганську. Журналісти «Слідства.Інфо» телефонували Нескородьєву, але його український номер виявився недійсним. 

Його рідна сестра Сюзанна, яка після окупації Луганська у 2014 році переїхала в Ірпінь на Київщині, під час розмови з журналістами вперше почула про воєнні злочини, в яких підозрюють її брата. Сестра Нескородьєва запевнила, що ненавидить російську армію і що сама «ніколи б не пішла на російську сторону». 

Володимир Вакуленко — письменник та громадський діяч, прозаїк, поет, перекладач. Автор тринадцяти дитячих книг. Лауреат літературних премій, серед яких міжнародна літературна премя імені Олеся Ульяненка за роман «Кладовище сердець» («Інфаркт для ґурманів»).

Учасник Революції гідності, був поранений у Маріїнському парку 18 лютого 2014 року під час сутички з «тітушками». Волонтер від початку 2015 року.

На честь Володимира Вакуленка в Ізюмі на Харківщині назвуть вулицю. У травні цього року письменника посмертно нагородили спеціальною відзнакою Prix Voltaire Award 2023 від Міжнародної асоціації видавців.

У червні 2023-го в межах «Книжкового Арсеналу» в Києві презентували воєнний щоденник убитого російськими окупантами письменника Володимира Вакуленка «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші». Всього за три тижні українці розкупили 1500 примірників книжки.

Читайте також:

Фото: ТСН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3143
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду