П’ять вулиць в Одесі перейменували на честь загиблих Героїв України

П’ять вулиць в Одесі перейменували на честь загиблих Героїв України

25 Березня 2024
1263
25 Березня 2024
20:44

П’ять вулиць в Одесі перейменували на честь загиблих Героїв України

1263
Розпорядженням мера в Одесі перейменували ті вулиці, які раніше затвердила історико-топонімічна комісія міськради та які виносились на сесію, однак не були проголосовані.
П’ять вулиць в Одесі перейменували на честь загиблих Героїв України
П’ять вулиць в Одесі перейменували на честь загиблих Героїв України

Міський голова Одеси Геннадій Труханов підписав розпорядження щодо перейменування п'яти одеських вулиць на честь загиблих на війні захисників України. Про це в телеграмі повідомляє Одеська міськрада.

«Усі перейменування розглядаються історико-топонімічною комісією — дорадчим органом при виконкомі Одеської міської ради, який створено рішенням Виконкому саме для вирішення цих питань. В її складі — історики, краєзнавці, громадські діячі. Люди, які мають шану в суспільстві. І, звісно, всі перейменування проходять процедуру  обговорення з громадськістю», — розповів міський голова. 

Так, вулицю Бочарова перейменували на честь майстер-сержанта СБУ В'ячеслава Бувалкіна, вулицю Махачкалінську — на честь майора, командира снайперської групи ОЗСП «Азов» Віталія Блажка, Каманіна — на честь матроса ВМС ЗС України, 137 ОБ морської піхоти Валерія Самофалова. Вулиця Марії Демченко відтепер матиме ім'я старшого лейтенанта, командира батареї 28 ОМБр Дениса Максишка, а вулиця Якутська — полковника, заступника командувача ВМС з авіації Ігоря Бедзая.

За словами одеського мера, останні дві вулиці розташовані поруч з Меморіалом 411 берегової батареї, навколо якого згодом планують створити ареал топонімів на честь героїв російсько-української війни.

Раніше родичі загиблих героїв були проти таких перейменувань, зокрема через те, що комісія обрала маленькі вулиці, а не великі. Перед сесією міськради Одеси 21 лютого біля будівлі відбувався мітинг, учасники якого були не згодні з вибором вулиць. Під час обговорення депутати не дійшли згоди та відклали питання, а право перейменування перейшло до міського голови.

Нагадаємо, у січні активісти руху «Деколонізація.Україна» подали звернення до Харківської міської ради з пропозицією перейменувати вулицю Гаршина на честь загиблого письменника Володимира Вакуленка. 

У Сєвєродонецьку Луганської області також назвали вулицю іменем загиблого радіоведучого програм філії «Суспільне Донбас», військовослужбовця Дмитра Сірика. Раніше вулиця називалася іменем радянського хіміка, міністра хімічної промисловості Української РСР Геннадія Вілєсова.

Фото: Суспільне Одеса

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1263
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду