Truth Hounds: До вбивства письменника Вакуленка, ймовірно, причетні російські військовослужбовці та ФСБ

Truth Hounds: До вбивства письменника Вакуленка, ймовірно, причетні російські військовослужбовці та ФСБ

12 Квітня 2024
1308
12 Квітня 2024
14:55

Truth Hounds: До вбивства письменника Вакуленка, ймовірно, причетні російські військовослужбовці та ФСБ

1308
На думку розслідувачів, є підстави говорити, що російські окупанти діяли сплановано, маючи на меті фізичне знищення людей з вираженою проукраїнською позицією.
Truth Hounds: До вбивства письменника Вакуленка, ймовірно, причетні російські військовослужбовці та ФСБ
Truth Hounds: До вбивства письменника Вакуленка, ймовірно, причетні російські військовослужбовці та ФСБ

Громадська організація Truth Hounds презентувала результати своєї півторарічної роботи з документування та розслідування незаконного позбавлення волі, тортур і вбивств цивільних осіб в Ізюмі та Капитолівці Харківської області під час окупації цих населених пунктів військами Російської Федерації.

На підставі зібраних даних розслідувачі Truth Hounds дійшли висновку, що до незаконного затримання та вбивства українського письменника Володимира Вакуленка, найімовірніше, причетні військовослужбовці та/або спецслужбісти РФ. Безпосередніми виконавцями вбивства були члени угруповання «ЛНР».

Як розповіли розслідувачам мешканці Капитолівки, російські військовослужбовці та спецслужбісти виявляли інтерес до особи Володимира Вакуленка через його проукраїнську позицію. Російські офіцери були добре обізнані щодо біографії письменника, його діяльності та переконань і під час окупації шукали його цілеспрямовано. 

Водночас офіційне слідство вважає, що до ув’язнення та вбивства Володимира Вакуленка причетні одні й ті ж люди — четверо військовослужбовців 4-ї роти 4-го батальйону 204-го стрілецького полку мобілізаційного резерву «ЛНР». На думку слідства, саме вони вирішили затримати і вбити письменника, а один з них, на прізвище Удоденко, вистрілив у Вакуленка двома кулями калібру 9 мм з пістолета Макарова. 

Оприлюднивши великий масив інформації, команда Truth Hounds наголошує, що зібрані ними факти «переконливо свідчать, що слідство у справі про вбивство Володимира Вакуленка не має зупинятися та обмежуватися наявними результатами».

У Truth Hounds також вважають, що є «підстави дивитися на вбивства цивільних мешканців у Капитолівці через ширшу призму, розглядаючи їх не як поодинокі випадки не пов’язаних між собою інцидентів, а як сплановану кампанію фізичного знищення людей із вираженою проукраїнською позицією, що втілює путінський заклик до “денацифікації” України».

Володимир Вакуленко — письменник та громадський діяч, прозаїк, поет, перекладач. Автор тринадцяти книг, переважно для дітей. Лауреат багатьох літературних премій, серед яких міжнародна літературна премія імені Олеся Ульяненка за роман «Кладовище сердець» («Інфаркт для Ґурманів»).

Учасник Революції гідності, був поранений у Маріїнському парку 18 лютого 2014 року під час сутички з «тітушками». Волонтер від початку 2015 року.

Truth Hounds — громадська організація, яка протягом 9 років документує і розслідує воєнні злочини і порушення прав людини під час війни. Зараз команда готує звіти й збирає докази російських злочинів у прифронтових регіонах, співпрацює з українською владою і правоохоронцями.

Ініціаторкою розслідування обставин загибелі Володимира Вакуленка була письменниця і документаторка Truth Hounds Вікторія Амеліна, яку росіяни вбили 27 червня 2023 року в Краматорську.

Читайте також:

Нагадаємо, 24 березня 2022 року в селі Капитолівка Харківської області російські загарбники викрали українського письменника Володимира Вакуленка. Тривалий час про нього нічого не було відомо, а в листопаді 2022-го з’явились дані про загибель письменника. Ці дані підтвердила ДНК-експертиза тіл, які знайшли в одному з масових поховань на Харківщині.

У грудні 2022 року на Суспільному вийшло розслідування про вбивство Володимира Вакуленка «Записи під вишнею». Назва розслідування пов’язана зі щоденником, який Володимир вів в окупації та закопав у дворі під вишнею. Він попросив батька віддати записи «нашим, коли прийдуть». 24 вересня 2022-го щоденник виявила документаторка Truth Hounds Вікторія Амеліна.

У листопаді 2023 року Офіс Генерального прокурора України повідомив, що українські правоохоронці ідентифікували особи окупантів, причетних до вбивства Вакуленка та інших мирних українців.

Встановлено, що підозрювані служать у 4-ій роті 4-го батальйону 204-го стрілецького полку мобілізаційного резерву «ЛНР» 2-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії Південного воєнного округу ЗС РФ. За даними слідства, фігурантами є командир цієї роти з позивним «Лев» та його підлеглий, кулеметник на прізвисько «Удод». Обидва — уродженці Луганська. Їм також інкримінували вбивства ще трьох цивільних — колишнього учасника АТО та двох чоловіків.

«Леву» та «Удоду» повідомили про підозру за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 27, ч. 1, ч. 2 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України).

У січні 2024-го справу двох російських військових, які застрелили Вакуленка та вбили ще трьох українців, передали до суду. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Фото: ТСН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1308
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду