На «Книжковому Арсеналі» презентували щоденник убитого окупантами письменника Володимира Вакуленка

На «Книжковому Арсеналі» презентували щоденник убитого окупантами письменника Володимира Вакуленка

23 Червня 2023
2354

На «Книжковому Арсеналі» презентували щоденник убитого окупантами письменника Володимира Вакуленка

2354
Щоденник Вакуленко заховав біля будинку своїх батьків, знаючи, що окупанти прийдуть по нього. Усі кошти з продажу першого накладу підуть родині письменника.
На «Книжковому Арсеналі» презентували щоденник убитого окупантами письменника Володимира Вакуленка
На «Книжковому Арсеналі» презентували щоденник убитого окупантами письменника Володимира Вакуленка

У межах «Книжкового Арсеналу» у Києві презентували воєнний щоденник убитого російськими окупантами письменника Володимира Вакуленка.

Як розповідає «Читомо», цей щоденник Вакуленко заховав біля будинку своїх батьків, знаючи, що окупанти прийдуть по нього. Записи письменника оцифрував Харківський літературний музей, і тепер вони виходять книжкою «Я перетворююся» у видавництві Vivat.

У межах кількох днів книжка піде повноцінно в друкарню і зʼявиться в усіх книгарнях. Кошти з продажу першого накладу повністю підуть родині письменника.

Модераторка події Тетяна Терен додала, що наприкінці серпня — на початку вересня книжку планують презентувати в Ізюмі — на річницю деокупації.

«Ми всі маємо великий борг перед Володею і який ми всі як культурна спільнота і кілька наступних поколінь будемо сплачувати за його подвиг», — сказала вона.

До книжки ввійшов також текст спогадів письменника Сашка Дерманського про Вакуленка під назвою «Сповнене любові серце вічної дитини». 

«Я усвідомив для себе нещодавно, що на моєму місці міг бути хтось, хто краще знає Володю. Але всі присутні, коли це сталося з Володею, мабуть, перечитали переписку. Це зробив і я. І тоді я з подивом зрозумів, що знаю Володю добре, але насправді ми бачились наживо лише один раз. Він просто витягнув мене і ще кількох авторів у свій черговий шалений проєкт, і ми їздили дитячими таборами біля Святогірська та Ізюму. Володя заслуговує на памʼять своїм життям і своєю смертю», — розповів Дерманський на презентації.

Нагадаємо, про загибель Володимира Вакуленка стало відомо 28 листопада за результатами експертизи ДНК. Тіло письменника виявили в місці масового поховання після того, як українські війська звільнили окупований Ізюм.

Росіяни захопили Вакуленка в полон наприкінці березня  поблизу села Капитолівка, що поряд з Ізюмом.  23 березня окупанти забрали письменника разом із його сином, який має розлади аутичного спектру. Чоловіка сильно побили, але після декількох годин допиту відпустили додому. Наступного дня, 24 березня, ті ж військові прийшли по письменника знову. Живим Володимира Вакуленка близькі більше не бачили.

Володимир Вакуленко — письменник та громадський діяч, прозаїк, поет, перекладач. Автор тринадцяти дитячих книг. Лауреат літературних премій, серед яких міжнародна літературна премія імені Олеся Ульяненка за роман «Кладовище сердець» («Інфаркт для Ґурманів»).

Учасник Революції Гідності, був поранений у Маріїнському парку 18 лютого 2014 року під час сутички з «тітушками». Волонтер від початку 2015 року.

У травні цього року Володимир Вакуленко посмертно став лауреатом спеціальної відзнаки IPA Prix Voltaire Award 2023. 

На честь Володимира Вакуленка в Ізюмі на Харківщині назвуть вулицю.

Фото: ТСН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2354
Читайте також
06.01.2023 08:55
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду