ПАРЄ закликала країни-члени визнати депортацію українських дітей Росією геноцидом

ПАРЄ закликала країни-члени визнати депортацію українських дітей Росією геноцидом

25 Січня 2024
610
25 Січня 2024
13:41

ПАРЄ закликала країни-члени визнати депортацію українських дітей Росією геноцидом

610
Резолюція ПАРЄ також закликає країни-члени, де перебувають українські біженці з дітьми, і надалі продовжити забезпечувати їх усім необхідним.
ПАРЄ закликала країни-члени визнати депортацію українських дітей Росією геноцидом
ПАРЄ закликала країни-члени визнати депортацію українських дітей Росією геноцидом

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка закликає країни-члени визнати депортацію українських дітей Росією геноцидом українського народу.

Документ під назвою «Ситуація щодо дітей України» прийнято одностайно. Про це повідомив народний депутат України і голова комітету ПАРЄ з міграції, біженців та переміщених осіб Олексій Гончаренко.

Він додав, що резолюція також закликає країни-члени, де перебувають українські біженці з дітьми, і надалі продовжити забезпечувати їх усім необхідним.

Як повідомляє «Європейська правда», ухвалена резолюція ПАРЄ базується на проєкті, який підготувала українська депутатка Олена Хоменко. Її підтримали 85 депутатів, не було жодного голосу проти.

У ній, зокрема, наголошується на потребі якнайшвидше повернути дітей в Україну, оскільки «що більше часу минає, то більше зменшуються шанси знайти цих дітей», а тим часом «їм нав'язують нову культуру і нову мову, завдають психологічної та/або фізичної агресії».

У рішенні також ідеться, що навіть ті українські діти, які користуються системою тимчасового захисту в ЄС, «повинні отримувати освіту та медичну допомогу, включаючи підтримку психічного здоров'я, адаптовану до їхньої конкретної ситуації, щоб зберегти зв'язок зі своєю мовою та культурою, що сприятиме їхньому майбутньому поверненню в Україну».

«Важливий документ, який є ще одним кроком до покарання та настання відповідальності за злочини росіян проти українців. Викрадання наших дітей, незаконне вивезення, а також усиновлення в російські родини — це примусове знищення української ідентичності», — прокоментував Гончаренко.

Нагадаємо, 27 квітня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

За даними українського омбудсмана Дмитра Лубінця, станом на грудень 2023 року Україна офіційно підтверджує депортацію окупантами до Росії понад 19,5 тисяч українських дітей. Загалом у полоні РФ перебувають 28 тисяч цивільних громадян України.

У жовтні 2023-го президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна може підтвердити документально близько 20 000 випадків примусового переміщення українських дітей, але реальна їх кількість більша. 

17 березня  2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

У червні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення опублікувала на своєму сайті звіт щодо того, яку відповідальність російські ЗМІ несуть за депортацію українських дітей.

Нещодавно уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець вперше підтвердив факт зміни імені та прізвища українській дитині, яку депортували з окупованих територій до Росії. Ідеться про 10-місячну Маргариту Прокопенко з Херсона, яку вивезли до Москви та «удочерили» лідер партії «Справедливая Россия» Сергій Миронов та його дружина. Це вперше Україна підтвердила факт зміни імені депортованій українській дитині і вперше підтверджено факт участі в депортації російського топполітика.

Читайте також: 

Фото: ПАРЄ / «Слово і Діло»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
610
Читайте також
21.11.2023 15:25
Оксана Романюк, «Інститут масової інформації»
507
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду