Кулеба: завдяки механізму ОБСЄ вдасться встановити справжні масштаби злочину росіян на окупованих територіях

Кулеба: завдяки механізму ОБСЄ вдасться встановити справжні масштаби злочину росіян на окупованих територіях

29 Лютого 2024
780
29 Лютого 2024
23:57

Кулеба: завдяки механізму ОБСЄ вдасться встановити справжні масштаби злочину росіян на окупованих територіях

780
В ОБСЄ залучили механізм для вирішення проблеми свавільного затримання цивільних українців на тимчасово окупованих росіянами українськиї територіях. Мешканці загарбаних Росією теренів є найбільш вразливою групою, яку не помічають на міжнародному рівні.
Кулеба: завдяки механізму ОБСЄ вдасться встановити справжні масштаби злочину росіян на окупованих територіях
Кулеба: завдяки механізму ОБСЄ вдасться встановити справжні масштаби злочину росіян на окупованих територіях

Переважна більшість країн Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) залучила Московський механізм вирішення проблеми свавільного затримання Росією цивільних українців на тимчасово окупованих територіях. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«У ході цієї війни росія взяла в заручники тисячі мирних українських громадян на тимчасово окупованих територіях. Вони є найбільш вразливою групою, яку не помічають на міжнародному рівні», — зазначив Кулеба

Очільник МЗС додав, що очікує, що завдяки цьому механізму вдасться встановити справжні масштаби злочину російських окупантів. Московський механізм стане першим міжнародним, який використають у цьому питанні.

Тепер група незалежних міжнародних експертів зможе проводити розслідування злочинів Росії проти цивільних українців. Експерти можуть збирати інформацію, встановлювати факти злочину, бути посередниками й виконувати інші функції, про які просить держава, де ті працюватимуть.

«Раніше я закликав ОБСЄ, ООН та інші міжнародні організації використати всі інструменти та за потреби створити нові для вирішення проблеми українських цивільних заручників та для сприяння їх звільненню. Я продовжую закликати всі міжнародні організації, громадські організації та ЗМІ приділяти більше уваги українським цивільним заручникам, яких утримує росія», — наголосив Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, у січні Всесвітня організація проти катувань презентувала розроблену нею Дорожню карту розслідування катувань і насильницьких зникнень, а також Дорожню карту юридичних та адвокаційних дій.

За інформацією Офісу Генпрокурора України, у справах щодо нелюдського поводження з цивільними і військовополоненими винесено вироки 146 російським окупантам. Скоєні російськими загарбниками на території України воєнні злочини ввійшли до архіву «Чорний реєстр випадків страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях України». За півтора року зібрано 432 випадки катувань на ТОТ.

Нацполіція України створила спецбазу «Воєнний злочинець». Станом на жовтень 2023 року слідчі  зафіксували понад 98 тисяч воєнних злочинів, вчинених армією РФ на території України.

У листопаді 2023-го активісти ГО «Антикорупційний штаб» та журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували 182 тисячі російських воєнних злочинців, причетних до війни проти України. У цей же період Агентство Євросоюзу зі співробітництва правоохоронних органів створило нову оперативну групу для допомоги в розслідуванні основних міжнародних злочинів, скоєних після вторгнення Росії в Україну. У проєкті беруть участь представники 14 країн.

За словами Уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця, на початок грудня 2023 року Україна офіційно підтвердила депортацію окупантами до Росії понад 19,5 тисяч українських дітей. Загалом у полоні РФ перебувають 28 тисяч цивільних громадян України. 

Фото: gettyimages

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
780
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду