«Схеми»: ЮНІСЕФ співфінансував вивезення українських дітей з окупованих територій до Білорусі

«Схеми»: ЮНІСЕФ співфінансував вивезення українських дітей з окупованих територій до Білорусі

23 Лютого 2024
1112
23 Лютого 2024
10:18

«Схеми»: ЮНІСЕФ співфінансував вивезення українських дітей з окупованих територій до Білорусі

1112
Дітей вивозили на так званий «відпочинок» у літні табори, а насправді піддавали пропагандистській обробці, щоб викорінити національну ідентичність і налаштувати проти України.
«Схеми»: ЮНІСЕФ співфінансував вивезення українських дітей з окупованих територій до Білорусі
«Схеми»: ЮНІСЕФ співфінансував вивезення українських дітей з окупованих територій до Білорусі

Майже 2,5 тисячі дітей з новоокупованих Росією українських територій незаконно вивезли до Білорусі в літні табори протягом перших півтора року повномасштабного вторгнення. 

Такі дані оприлюднила Лабораторія гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров'я в листопаді минулого року, йдеться у розслідуванні журналістів проєкту «Схеми» («Радіо Свобода»).

Авторам розслідування вдалося поспілкуватися з батьками дітей і самими дітьми про ці поїздки, у результаті чого вони з’ясували: українських дітей вивозили на так званий «відпочинок», а по факту в таборах їм нав'язували проросійські наративи та мілітаризували їх.

Дітям влаштовували зустрічі з силовиками, фотосесії з білоруськими військовими, поїздки на військові полігони, знайомили зі зброєю. На концертах співали мілітарні пісні російських пропагандистських гуртів, таких як «Любе». Проводили ідеологічні розмови на підтримку російської агресії, налаштовували проти України. 

Розслідувачі встановили, що до організації так званого відпочинку дітей, під час якого їм викорінювали національну ідентичність, у 2022-му було причетне білоруське відділення ЮНІСЕФ (ООН).

«За даними з витоку внутрішньої документації про діяльність білоруського Червоного Хреста, яку журналісти отримали завдяки “кіберпартизанам” (групі опозиційних до Лукашенка хакерів), організацію так званого відпочинку для українських дітей із окупованих територій у Білорусі в 2022 році, окрім білоруського Червоного Хреста, забезпечувало представництво ЮНІСЕФ у Білорусі. Це відбувалося у рамках програми “Гуманітарна допомога дітям-біженцям з України в літній період: організація оздоровлення й підготовка до навчального року”», — йдеться у розслідуванні «Схем».

За даними журналістів, у серпні 2022 року білоруський ЮНІСЕФ спільно з білоруським Червоним Хрестом організовував розміщення дітей з окупованих регіонів України в літніх таборах «Берьозка» (Гродненська область, Білорусь) і «Липки» (Вітебська область, Білорусь).

Журналісти звернулися до представництва фонду ЮНІСЕФ у Білорусі з проханням прокоментувати свою участь в організації так званого відпочинку у 2022 році українських дітей у Білорусі. Також журналісти відправили запит у штаб-квартиру організації у США. Однак на момент виходу матеріалу відповідей не отримали. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у коментарі журналістам заявив, що ЮНІСЕФ припинив фінансувати подібні програми. 

А Уповноважена Президента України з прав дитини і дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук у коментарі «Схемам» сказала, що зупинити вивезення дітей на таке перевиховання може лише перемога України у війні.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що, за даними Центру національного спротиву, лише за минулу осінь росіяни вивезли з тимчасово окупованих територій до РФ 10 тисяч українських дітей, нібито «на оздоровлення». 

За інформацією ЦНС, маленьких українців доставляють у дитячі табори, у яких з ними проводять пропагандистську роботу, й нерідко взагалі не повертають додому офіційним опікунам. Зазначається, що російські агресори склали план, згідно з яким з кожного тимчасово захопленого регіону мали вивезти 2,5 тисячі дітей. Направлення «на оздоровлення» видають лікарі, яких завезли з РФ.

Також ми писали про те, що українські хакери отримали доступ до російської бази «Діти Донбасу» й дізналися нові деталі викрадення дітей з Маріуполя.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1112
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду