Росія розробила цілу систему «перевиховання» викрадених з України дітей на росіян, — Meduza

Росія розробила цілу систему «перевиховання» викрадених з України дітей на росіян, — Meduza

11 Березня 2024
2162
11 Березня 2024
15:28

Росія розробила цілу систему «перевиховання» викрадених з України дітей на росіян, — Meduza

2162
Meduza: Російські чиновники бояться українських дітей, називають їх «потенційними терористами» і прагнуть «перевиховати» на людей з «російською ідентичністю».
Росія розробила цілу систему «перевиховання» викрадених з України дітей на росіян, — Meduza
Росія розробила цілу систему «перевиховання» викрадених з України дітей на росіян, — Meduza

Російська уряд розробив цілу систему «перевиховання» викрадених з України дітей з метою сформувати в них «російську ідентичність». Російським учителям видають спеціальні методички, для дітей організовують «підліткові центри», а за їхніми соцмережами стежить спеціальна структура, фінансована з держбюджету.

Про це йдеться у розслідуванні російського видання Meduza, яке посилається на документи урядових структур РФ та розмови з анонімними чиновниками.

«Російська влада боїться дітей, насильно вивезених з України. Їх намагаються “перевиховати” і поставити під жорсткий цифровий контроль», — ідеться в матеріалі.

За даними видання, Міністерство просвіти РФ є головним відомством, яке відповідає за «індоктринацію» (систематичне прищеплення людині певних ідей, переконань або поглядів) депортованих українських дітей.

Як свідчать вивчені виданням документи, міністерство ставить перед російськими вчителями завдання «переорієнтації та становлення російської ідентичності підростаючого покоління» окупованих українських територій.

«Перевиховувати» українських дітей «на основі духовно-моральних цінностей, історичних та національно-культурних традицій Російської Федерації» належить аж до випускного. У результаті у школярів має «сформуватися російська ідентичність», «почуття гордості за свою країну, патріотизм, почуття приналежності до країни».

Спілкування з українськими дітьми ведеться лише російської мовою: «нею там усі володіють, а якщо погано володіють, нехай опановують… приїхали в Росію — говоріть російською», — цитує джерело видання розмови чиновників.

Як виявило видання, у 2022 році міністерство розробило для російських учителів словник слів та виразів, які «містять ознаки екстремізму на націоналістичному ґрунті» і які можуть використовувати депортовані українські діти. У словник, зокрема, ввійшли фрази «Слава Україні! Героям слава!», «кацапи», «ватники» «рашизм», «орки» тощо.

У міністерській методичці для вчителів ідеться, що поява в мовленні дітей «специфічного сленгу» або навіть просто обговорення «політичних тем» може бути ознакою поширення серед дітей «деструктивної ідеології». У ній вказано, що викрадені діти нібито зазнавали «впливу» цієї ідеології — просто тому, що жили в Україні. У чому полягав цей «вплив» та про яку саме «ідеологію» йдеться, не уточнюється.

Депортовані українські діти, за версією російського відомства, недоотримали «знання» та «соціальні навички», які «за замовчуванням присутні у дітей у російському просторі».

Крім того, міністерство рекомендує російським педагогам говорити прямо депортованим дітям, що їхні батьки померли, навіть якщо немає конкретних даних про це.

За даними джерела видання, викрадених з України дітей у міністерстві освіти бояться. Між собою працівники міністерства, навіть на рівні керівництва, іноді називають цих підлітків «потенційними терористами», які «можуть почати протидіяти» російській владі.

У завданні «індоктринації» викрадених дітей російському Мінпросвіти допомагають дві структури.

Ще навесні 2022 року в Росії спеціально для питання українських дітей створили так званий Федеральний центр розвитку програм соціалізації підлітків. 52 млн рублів на нього виділив своїм указом Володимир Путін.

Саме працівники цього центру, як стверджують співрозмовники «Медузи», «стирають українське минуле цих дітей та вбудовують їх у російський світ». Зокрема, цей Центр активно розвиває на окупованих територіях мережу «підліткових просторів», де школярі беруть участь у військово-спортивних іграх, ходять на пропагандистські виставки і навіть можуть «підготуватися до служби у Збройних силах Росії».

Крім того, Мінпросвіти РФ допомагає так званий Центр вивчення та мережевого моніторингу молодіжного середовища. Це ІТ-компанія, заснована за дорученням Путіна. Її головна розробка — автоматизована інформаційна система «Профілактика», яка в режимі реального часу відслідковує «понад 540 мільйонів профілів» підлітків у соцмережах. Вона стежить за українськими дітьми в інтернеті і, ймовірно, дозволяє «деанонімізувати» сторінку будь-якої дитини і проаналізувати її аж до рівня лайків — внаслідок цього дитині присвоюють «коефіцієнт деструктивності» і «коефіцієнт опозиційності».  

Як випливає з внутрішніх документів АП, ця програма має «охопити не менше 85%» акаунтів дітей та підлітків на окупованих територіях. На це в бюджеті РФ на наступні три роки закладено понад 1,7 млрд рублів.

У документах «Медуза» також виявила документальні свідчення про програму масового усиновлення українських дітей росіянами. Зокрема, за 2023 рік, як вдалося встановити, були передані на всиновлення щонайменше 67 дітей з окупованих територій. Це спростовує заяви уповноваженої з прав дітей при президентові РФ Марії Львової-Бєлової (ордер на її арешт видав Міжнародний кримінальний суд) про те, що росіяни начебто не можуть усиновити дитину з «нових регіонів».

Нагадаємо, 27 квітня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом  депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

За даними українського омбудсмана Дмитра Лубінця, станом на грудень 2023 року Україна офіційно підтверджує депортацію окупантами до Росії понад 19,5 тисяч українських дітей. Загалом у полоні РФ перебувають 28 тисяч цивільних громадян України.

Ілюстрація: Meduza

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2162
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ГОША
47 дн. тому
росія дуже розвинута територія. ТІЛЬКИ НА росії СПРОМОГЛИСЯ ПОВЕРНУТИ ТЕОРІЮ ДАРВІНА В ЗВОРОТНІЙ БІК. ТІЛЬКИ НА росії НАВЧИЛИСЯ З ЛЮДИНИ РОБИТИ СКОТИНУ !!!!!!!!!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду