Російські опозиційні журналісти підтвердили особи 285 українських дітей, викрадених РФ

Російські опозиційні журналісти підтвердили особи 285 українських дітей, викрадених РФ

3 Квітня 2024
776
3 Квітня 2024
23:10

Російські опозиційні журналісти підтвердили особи 285 українських дітей, викрадених РФ

776
Згідно з даними анкет, опублікованих незалежними російськими медіа, росіяни мали змогу всиновити щонайменше 214 незаконно вивезених українських дітей, батьки яких померли або позбавлені батьківських прав.
Російські опозиційні журналісти підтвердили особи 285 українських дітей, викрадених РФ
Російські опозиційні журналісти підтвердили особи 285 українських дітей, викрадених РФ

Російські опозиційні журналісти опублікували результати спільного розслідування, завдяки якому підтвердили особи 285 українських дітей, незаконно депортованих Росією з тимчасово окупованих регіонів Донецької та Луганської областей України. Відповідна інформація оприлюднена на сайтах незалежних російських медіа «Важные истории» та «Вёрстка». 

Журналісти цих видань повідомляють, що вкрадених українських дітей російські загарбники розмістили в установах як мінімум у 15 регіонах РФ, більшість — в Орловській, Нижегородській та Ростовській областях. У більшості вивчених розслідувачами анкет вказано, що українських дітей можна всиновити. 

Згідно з даними опублікованих анкет, росіяни мали змогу всиновити щонайменше 214 вкрадених українських дітей, батьки яких померли або позбавлені батьківських прав. Ще 71 дитину можна взяти лише під опіку (це діти, чиї батьки перебувають у колонії, обмежені у правах або їхнє місцеперебування невідоме). Журналісти зазначили, що їм невідомо, чи віддають фактично дітей, яких внесено до банку даних, на усиновлення. 

Розслідувачі також звернули увагу, що на момент публікації анкети імена 98 українських дітей зникли з банку даних. Згідно із законодавством РФ, дитину виключають зі списків лише в разі передачі на виховання в іншу сім’ю, повернення батькам, повноліття чи смерті. 

За даними «Важных историй» та «Вёрстки», 17 викраденим дітям уже виповнилося 18 років, а щонайменше чотирьох дітей повернули кровним родичам на тимчасово окуповану Донеччину. 

Зараз як мінімум 187 дітей з українського Донбасу, що незаконно вивезені до країни-агресорки, як і раніше, живуть у сирітських установах або навчаються в коледжах, ідеться в розслідуванні. 

Російські опозиційні журналісти стверджують, що 263 анкети українських дітей з Донбасу з’явилися в базі даних сиріт у жовтні та листопаді 2022 року — невдовзі після того, як РФ оголосила про «анексію» частини територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. 

Раніше «Важные истории» підрахували, що до літа минулого року база даних сиріт збільшилася на 2400 анкет уперше за шість років. Але однозначно стверджувати, що всі ці діти вивезені з українських регіонів, за словами розслідувачів, не можна. 

Як відомо, з початку повномасштабного вторгнення, за даними української влади, російські військові примусово вивезли з України приблизно 20 тисяч українських дітей. Повернути вдалося лише 388. РФ озвучує зовсім іншу кількість викрадених нею українських дітей — більше 700 тисяч. 

Як осягнути масштаб цього воєнного злочину? Навіщо Росія викрадає українських дітей? Які механізми повернення депортованих дітей має українська сторона? Про це читайте в нашій публікації  «Юристка Регіонального центру прав людини: “Потрібно розділити процес повернення українських дітей і відповідальність росіян за цей злочин”».

Нагадаємо, що в березні Служба безпеки України оголосила підозри депутатці Держдуми Росії Яні Лантратовій та її спільниці Інні Варламовій — дружині голови фракції у Федеральних зборах РФ Сергія Миронова, які входять до близького оточення Путіна та причетні до депортації українських дітей з тимчасово окупованих регіонів України.

23 листопада 2023 року видання «Важные истории» повідомило, що лідер російської партії «Справедливая Россия» Сергій Миронов та його дружина Інна Варламова вдочерили незаконно вивезену з України 10-місячну дівчинку Маргариту Прокопенко, таємно змінивши їй ім’я та громадянство. Допомагала їм у цьому заступниця Миронова Яна Лантратова.

Як встановили журналісти, дівчинку вивезли з Херсонського будинку дитини, попри живу рідну матір, яку позбавили батьківських прав. Крім неї до Росії вони вивезли також дворічного Іллю Ващенка. Його доля наразі невідома.

Офіційно дітей вивезли до Москви для «обстеження, визначення подальшої тактики лікування та проходження реабілітації» у серпні 2022 року. Через тиждень після вивезення з України Маргарита та Ілля опинились у Підмосков'ї. У грудні 2022-го Миронов та Варламова вдочерили Маргариту і змінили її особисті дані. Тепер дівчинку «звуть» Марина Сергіївна Миронова, а «народилась» вона буцімто в підмосковному Подольську.

У грудні 2023 року Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець підтвердив факт зміни імені та прізвища українській дитині Маргариті Прокопенко, яку депортували з окупованих територій до Росії і «вдочерили» Сергій Миронов і його дружина. Це вперше Україна підтвердила факт зміни імені депортованій українській дитині і вперше підтверджено факт участі в депортації російського топполітика.

Фото: ілюстративне / gettyimages

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
776
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ростислав
26 дн. тому
Очевидно свої діти дебіли а вони хочуть мати адекватних. Три століття Московія покращує свій генофонд за рахунок українців.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду