New York Times описало схему викрадення українських дітей з окупованих територій

New York Times описало схему викрадення українських дітей з окупованих територій

3 Червня 2024
335
3 Червня 2024
15:42

New York Times описало схему викрадення українських дітей з окупованих територій

335
Видання прослідкувало схему виконання злочину на прикладі 46 вихованців Херсонського будинку дитини. Для цього журналісти аналізували соцмережі, отримали доступ до документів і провели понад 110 інтерв'ю з юристами та посадовцями.
New York Times описало схему викрадення українських дітей з окупованих територій
New York Times описало схему викрадення українських дітей з окупованих територій

Видання The New York Times описало деталі спеціальної кампанії з викрадення українських дітей з окупованих територій, яку розгорнули російські загарбники.

Журналісти The New York Times проаналізували дописи в російських соціальних мережах, отримали доступ до фото, відео, текстових повідомлень і документів, а також провели понад 110 інтерв'ю з юристами та російськими і українськими посадовцями.

Журналісти відслідкували російську державну політику щодо дітей з окупованих територій України на основі діяльності уповноваженої з прав дитини РФ Марії Львової-Бєлової та указів президента Росії Володимира Путіна.

Львова-Бєлова просила Путіна допомогти перемістити вихованців дитячих установ України, які опинилися в зоні бойових дій, ще 26 лютого 2022 року. Вже у травні 2022-го Путін підписав указ, за яким на окупованих територіях опікуни мали право подати заяву на отримання російського громадянства від імені українських прийомних дітей і сиріт. У грудні 2022-го Путін дозволив опікунам на окупованих територіях відмовитися від українського громадянства від імені дітей під їхньою опікою.

Крім того, видання прослідкувало схему виконання злочину на прикладі 46 вихованців Херсонського будинку дитини. Ці діти не були сиротами, дехто з них мав батьків з обмеженими правами. Імена батьків росіянам були відомі.

Напередодні українського контрнаступу на Херсон у жовтні 2022 року росіяни вивезли їх з міста, доставили у Сімферополь і розділили між двома дитбудинками. Вивозив їх особисто тодішній окупаційний «міністр охорони здоров’я» Криму Ігор Кастюкевич.

Деталей українській стороні, а і інформацію про дітей їхнім батькам ніхто не повідомляв. Видання пише про одне українське подружжя, які не знали, що їхні діти перебувають в Криму.

Прихований факт про вивезення дітей колишній посол США в Управлінні глобального кримінального правосуддя Стівен Репп назвав «насильницьким переміщенням» та «відвертим воєнним злочином», а не евакуацією.

«На думку фахівців у галузі права, те, що відбувалося з дітьми надалі, може бути воєнними злочинами", – пишуть автори розслідування.

На кількох прикладах видання показує, як українським дітям надали російські свідоцтва про народження, потім індивідуальні страхові номери, зрештою російське громадянство. Деякі з цих документів випадково опублікували в телеграмі окупаційні чиновники.

«Фахівці в галузі права стверджують, що видача нових документів, переклад імен дітей та зміна їх громадянства свідчать про намір російської влади позбавити дітей їхньої ідентичності, що є порушенням Конвенції про права дитини. Це також може становити воєнний злочин», — пише видання.

З часом фотографії херсонських дітей почали з’являтися у російському федеральному банку даних дітей-сиріт серед десятків тисяч російських дітей. У їхніх анкетах зазначено, що вони нібито з Криму. Принаймні двоє з них були влаштовані в російські сім’ї. Щонайменше семеро дітей повернулися до України за сприяння української влади та посередників з Катару. Решта херсонських дітей все ще залишаються під владою Росії.

Нагадаємо, за даними українського омбудсмана Дмитра Лубінця, станом на грудень 2023 року Україна офіційно підтверджує депортацію окупантами до Росії понад 19,5 тисяч українських дітей. Загалом у полоні РФ перебувають 28 тисяч цивільних громадян України.

У липні 2023 року російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова оголосила, що з початку повномасштабного вторгнення Росія «прийняла» понад 700 тисяч українських дітей. Більшість із них, за її словами, «приїхали» до Росії з батьками чи іншими родичами. При цьому, за її словами, на територію Росії також «прибули» близько 1,5 тисячі дітей із сиротинців або дітей, які залишилися без піклування. 288 дітей з окупованої території Донеччини, як повідомила Львова-Бєлова, були влаштовані в Росії в прийомні сімʼї.

17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

27 квітня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

У грудні 2023 року уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець вперше підтвердив факт зміни імені та прізвища українській дитині, яку депортували з окупованих територій до Росії. Йдеться про 10-місячну Маргариту Прокопенко з Херсона, яку вивезли до Москви та «удочерили» лідер партії «Справедливая Россия» Сергій Миронов та його дружина. Це вперше Україна підтвердила факт зміни імені депортованій українській дитині і вперше підтверджено факт участі в депортації російського топполітика.

Фото: скриншот з The New York Times

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
335
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду