У Росії за час повномасштабної війни порушили понад 350 справ про «дискредитацію» армії

У Росії за час повномасштабної війни порушили понад 350 справ про «дискредитацію» армії

15 Січня 2024
531
15 Січня 2024
16:21

У Росії за час повномасштабної війни порушили понад 350 справ про «дискредитацію» армії

531
Загалом, за підрахунком ЗМІ, за майже два роки повномасштабної війни в Україні понад 790 росіян обвинуватили за висловлення антивоєнної позиції.
У Росії за час повномасштабної війни порушили понад 350 справ про «дискредитацію» армії
У Росії за час повномасштабної війни порушили понад 350 справ про «дискредитацію» армії

У Росії з початку повномасштабної війни проти України порушили 273 кримінальні справи про військові «фейки» та 81 справу про «дискредитацію» російської армії. Про це заявив голова слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін, передає телеканал «Настоящее время».

За його словами, до російських судів з березня 2022-го по січень 2024 року вже направлено 134 справи щодо 136 осіб.

За даними правозахисного проєкту «ОВД-Инфо», який веде незалежний підрахунок кримінальних справ за статтями про військові «фейки» та «дискредитацію» армії, з березня 2022-го по січень 2024 року фігурантами справ про «фейки» стала 261 людина, про «дискредитацію» російської армії — 155 осіб.

Загалом за майже два роки повномасштабної війни проти України проєкт «ОВД-Инфо» нарахував понад 790 обвинувачених за висловлення антивоєнної позиції — до цієї статистики входять і ті, кого звинувачують у «військових фейках» та «повторній дискредитації армії» (ці статті з'явилися у кримінальному кодексі Росії невдовзі після початку повномасштабного вторгнення).

Як пише медіа, «фейками» про армію РФ може бути визнана будь-яка інформація, відмінна від тієї, що поширює пресслужба міноборони Росії.

Нагадаємо, Державна дума Росії ухвалила законопроєкт про кримінальну відповідальність за «фейки про дії російських збройних сил» ще в березні 2022 року.

У березні 2023-го в Росії ухвалили зміни до закону, згідно з якими за повторну «дискредитацію» російських військових, які воюють в Україні, можна отримати вирок до 15 років ув’язнення.  

У листопаді 2022 року Володимир Путін вніс поправку до законопроєкту щодо можливості позбавлення набутого громадянства за поширення так званих «фейків» про армію та за участь у «небажаних організаціях».

Крім того, раніше в Держдумі Росії пропонували конфісковувати на користь держави майно осіб, визнаних «іноземними агентами», за «дискредитацію» російської армії.

12 грудня 2023 року Держдума РФ запровадила кримінальну відповідальність за розповсюдження «фейків» також про працівників Росгвардії, які беруть участь у війні проти України. 

Нещодавно в Росії суд відправив мешканку Петербурга до психлікарні на невизначений термін через так звані військові «фейки». Раніше суд у Москві заочно засудив російського режисера та продюсера Івана Вирипаєва до 8 років колонії за нібито поширення «фейків про армію РФ».

Відзначимо, за даними правозахисної організації «КримSOS», станом на вересень цього року загалом російські окупаційні суди в Криму винесли 409 ухвал за адміністративними справами про «дискредитацію російської армії». 

Фото з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
531
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду