У Росії місцеве видання змусили видалити поіменний список загиблих в Україні військових

У Росії місцеве видання змусили видалити поіменний список загиблих в Україні військових

8 Грудня 2023
579
8 Грудня 2023
12:48

У Росії місцеве видання змусили видалити поіменний список загиблих в Україні військових

579
12 жовтня цього року до указу президента РФ внесли зміни, які зараховують до державної таємниці «відомості, що розкривають втрати особового складу у мирний час у період проведення спеціальних операцій».
У Росії місцеве видання змусили видалити поіменний список загиблих в Україні військових
У Росії місцеве видання змусили видалити поіменний список загиблих в Україні військових

Російське регіональне медіа «Свободные новости» 7 грудня отримало від військової прокуратури Саратовського гарнізону вимогу видалити з сайту поіменний список мешканців регіону, які загинули на війні проти України. Про це йдеться в заяві редакції, передає ІМІ.

Як ідеться в документі за підписом заступника військового прокурора гарнізону майора юстиції Ю. С. Карле, список є «відомістю про втрати особового складу».

«Відповідно до статті 5 Федерального закону “Про державну таємницю” державну таємницю становлять відомості у військовій галузі, зокрема про дислокацію, дійсні найменування, про організаційну структуру, про озброєння, чисельність військ та стан їхнього бойового забезпечення, а також про військово-політичну та (або) оперативну ситуацію. Відповідно до пункту 10 Указу Президента Російської Федерації від 30.11.1995 №1203 відомості про втрати особового складу Збройних сил Російської Федерації у воєнний та мирний час та в період проведення спеціальних операцій зараховано до державної таємниці. Повноваженнями щодо розпорядження такими відомостями наділено виключно Міністерство оборони Російської Федерації», — йдеться у вимозі про видалення інформації.

Останні зміни до указу президента РФ №1203 були внесені 12 жовтня цього року, випливає з даних правової бази «Гарант». Вони, зокрема, зараховують до держтаємниці «відомості, що розкривають втрати особового складу у воєнний час, у мирний час у період проведення спеціальних операцій».

Список загиблих земляків редакція веде з березня 2022 року. Він спирається лише на офіційні повідомлення про загиблих з боку органів місцевого самоврядування та голів муніципальних утворень, пам'ятники та меморіальні дошки з іменами загиблих, банери про загиблих, розміщені в Саратові та Енгельсі, а також відомості з віртуальної «Книги пам'яті». 

Редакція «Свободных новостей» заявила, що видалить список ліквідованих, не чекаючи на досудове блокування сайту.

«Ми також звернемося до військової прокуратури по роз'яснення щодо публікацій про жителів регіону, які загинули у СВО (так у Росії називають війну проти України. — Ред.), заснованих на офіційних джерелах інформації, але не від Міноборони РФ. Адже в місцевих ЗМІ майже за два роки проведення спеціальної військової операції вийшли тисячі таких заміток», — повідомили в медіа.

Читайте також:

Фото: вимога до медіа / fn-volga.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
579
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду