8 років колонії: У Москві заочно засудили режисера Івана Вирипаєва за нібито поширення фейків про армію РФ

8 років колонії: У Москві заочно засудили режисера Івана Вирипаєва за нібито поширення фейків про армію РФ

15 Грудня 2023
1366
15 Грудня 2023
11:30

8 років колонії: У Москві заочно засудили режисера Івана Вирипаєва за нібито поширення фейків про армію РФ

1366
Вирипаєв давно не живе в Росії і минулого року набув громадянство Польщі.
8 років колонії: У Москві заочно засудили режисера Івана Вирипаєва за нібито поширення фейків про армію РФ
8 років колонії: У Москві заочно засудили режисера Івана Вирипаєва за нібито поширення фейків про армію РФ

Суд у Москві заочно виніс вирок російському режисеру та продюсеру Івану Вирипаєву — 8 років колонії за нібито поширення фейків про армію РФ, повідомила російська служба «Радіо Свобода».

Напередодні прокурор просив для режисера 10 років колонії.

Кримінальне провадження проти Вирипаєва відкрили навесні цього року. У квітні суд заочно арештував режисера, а МВС оголосило його у федеральний розшук.

За даними Sota, приводом для кримінального переслідування стали висловлювання Вирипаєва у різних медіа: «Іван Вирипаєв. Путін назавжди залишиться злом» на ютуб-каналі «Ходорковский LIVE», ефір на ютуб-каналі «ОВД-Инфо» «Як тепер війна змінить мистецтво», на чиказькому радіо Radio NVC «Путін як герой п’єси мені нецікавий», а також публікації на особистому сайті режисера.

Адвокат Вирипаєва Володимир Воронін вважає, що його підзахисний брав інформацію з відкритих джерел. Він звертався з проханням повернути справу до прокуратури. Захист також вимагав долучити доповіді ООН про перебіг повномасштабної війни в Україні, однак суддя відхилила всі вимоги представника Вирипаєва.

Іван Вирипаєв — режисер театру й кіно, драматург і продюсер. З 2013-го до 2016 року був художнім керівником театру «Практика» у Москві. Лауреат багатьох російських та міжнародних кіно- і театральних премій. Вирипаєв виступав проти переслідування режисера Кирила Серебреннікова, на підтримку російського опозиціонера Олексія Навального.

Після того, як Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, режисер звернувся з відкритим листом до російських державних театрів, які ставлять його п'єси. У листі він заявив, що має намір передавати свої авторські гонорари фондам допомоги Україні. Через антивоєнну позицію Вирипаєва один з театрів у Ярославлі у 2022-му скасував вистави за його п'єсою «Сонячна лінія».

Вирипаєв уже давно виїхав з РФ, минулого року він набув громадянство Польщі, відмовившись від російського.  

Як повідомляв «Детектор медіа», Держдума РФ 12 грудня цього року запровадила кримінальну відповідальність за розповсюдження «фейків» про працівників Росгвардії, які беруть участь у війні проти України.

У березні 2023-го в Росії ухвалили зміни до закону, згідно з якими за «дискредитацію» російських військових, які воюють в Україні, можна отримати вирок до 15 років ув’язнення.  Кримінальне покарання настає в разі, якщо порушника вже притягували до адміністративної відповідальності за аналогічні дії протягом одного року.

Державна дума Росії ухвалила законопроєкт про кримінальну відповідальність за «фейки про дії російських збройних сил» ще у 2022 році.

У листопаді минулого року Володимир Путін вніс поправку до законопроєкту щодо можливості позбавлення набутого громадянства за поширення так званих «фейків» про армію та за участь у «небажаних організаціях».

Крім того, раніше у Держдумі Росії пропонували конфісковувати на користь держави майно осіб, визнаних «іноземними агентами», за «дискредитацію» російської армії.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1366
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду