Росія внесла Кримськотатарський ресурсний центр до реєстру «небажаних організацій»

Росія внесла Кримськотатарський ресурсний центр до реєстру «небажаних організацій»

6 Лютого 2024
1226
6 Лютого 2024
19:05

Росія внесла Кримськотатарський ресурсний центр до реєстру «небажаних організацій»

1226
Діяльність КРЦ спрямована на якнайшвидшу деокупацію та реінтеграцію Криму до України.
Росія внесла Кримськотатарський ресурсний центр до реєстру «небажаних організацій»
Росія внесла Кримськотатарський ресурсний центр до реєстру «небажаних організацій»

Мін’юст РФ поповнив реєстр небажаних організацій, зареєстрованих за кордоном. Зокрема, до списку потрапила українська громадська організація «Кримськотатарський ресурсний центр». Інформація про це з'явилася у відповідному переліку. 

Разом з українською ГО до реєстру цього разу також потрапив «Союз за повернення Північних територій», зареєстрований у Японії, повідомляє Суспільне. Ймовірно, йдеться про одну з японських організацій, які виступають за повернення Курильських островів, які в країні називають «Північні території».

Третім новачком реєстру стала IndustriALL Global Union («Глобальна спілка IndustriALL»), зареєстрована у Швейцарії, — міжнародна профспілка, що захищає права працівників і бореться з пануванням великих корпорацій.

Громадська організація «Кримськотатарський ресурсний центр» зареєстрована в Україні. КРЦ займається моніторингом порушень прав людини в Криму і проводить кампанії, спрямовані на деокупацію півострова. «Як ми бачимо, наша діяльність набула достатньої значимості та ефективності, щоб спровокувати реакцію РФ», — прокоментували своє внесення до російського «чорного списку» в КРЦ.

Закон про небажані організації діє в Росії з 2015 року. Робота структур, які влада вносить до відповідного реєстру, у країні заборонена. За участь у діяльності небажаної організації загрожує штраф до 500 тисяч рублів, а в разі повторного епізоду — до чотирьох років позбавлення волі. При цьому формулювання, що саме може вважатися участю, в законі є розпливчастим.

Як повідомляв «Детектор медіа», 11 січня, Кримськотатарський ресурсний центр презентував документальний фільм «Кримські аскери», який розповідає про участь представників кримськотатарського народу в російсько-українській війні. Документальний фільм, знятий англійською мовою, складається з низки інтерв’ю з військовими української армії кримськотатарського походження. Частина інтерв’ю з героями була записана на умовах анонімності з міркувань безпеки. Рідні декількох військових перебувають на окупованому півострові. «Asker» кримськотатарською означає «воїн».

Також ми писали про те, що Кримськотатарський ресурсний центр опублікував понад 80 спростованих фейків, поширених Росією щодо України й НАТО. Ними охоплено понад 600 тисяч осіб.

Фото: КРЦ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1226
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду