У Росії хочуть забирати майно в засуджених за «фейки про армію»

У Росії хочуть забирати майно в засуджених за «фейки про армію»

15 Січня 2024
658
15 Січня 2024
21:50

У Росії хочуть забирати майно в засуджених за «фейки про армію»

658
Незабаром законопроєкт внесуть до Держдуми РФ на схвалення депутатів.
У Росії хочуть забирати майно в засуджених за «фейки про армію»
У Росії хочуть забирати майно в засуджених за «фейки про армію»

У Росії невдовзі можуть конфісковувати майно в засуджених за статтями про так звані «фейки» про російську армію та публічні заклики до дезертирства, якщо ці дії були скоєні «з корисливих мотивів». Таку ідею схвалила комісія з законопроєктної роботи уряду, повідомило «Радіо Свобода» з посиланням на російські медіа.

Зазначається, що законопроєкт розробили депутати Держдуми від «Єдиної Росії», співавтори низки репресивних законів Василь Піскарьов, Ірина Ярова та Олена Ямпольська. Вони підготували документи, згідно з якими ці дві статті, що з'явилися у кримінальному кодексі Росії невдовзі після початку повномасштабного вторгнення,  будуть включені до переліку злочинів, за скоєння яких передбачена конфіскація.

Незабаром законопроєкт внесуть до Держдуми РФ на схвалення депутатів.

За словами голови слідчого комітету РФ Олександра Бастрикіна, з початку повномасштабної війни проти України в Росії порушили 273 кримінальні справи про військові «фейки» та 81 справу про «дискредитацію» російської армії

Загалом за майже два роки повномасштабної війни проти України проєкт «ОВД-Инфо» нарахував понад 790 обвинувачених за висловлення антивоєнної позиції — до цієї статистики входять і ті, кого звинувачують у «військових фейках» та «повторній дискредитації армії».

Нагадаємо, Державна дума Росії ухвалила законопроєкт про кримінальну відповідальність за «фейки про дії російських збройних сил» ще в березні 2022 року.

У березні 2023-го в Росії ухвалили зміни до закону, згідно з якими за повторну «дискредитацію» російських військових, які воюють в Україні, можна отримати вирок до 15 років ув’язнення.  

У листопаді 2022 року Володимир Путін вніс поправку до законопроєкту щодо можливості позбавлення набутого громадянства за поширення так званих «фейків» про армію та за участь у «небажаних організаціях».

Крім того, раніше в Держдумі Росії пропонували конфісковувати на користь держави майно осіб, визнаних «іноземними агентами», за «дискредитацію» російської армії.

12 грудня 2023 року Держдума РФ запровадила кримінальну відповідальність за розповсюдження «фейків» також про працівників Росгвардії, які беруть участь у війні проти України. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
658
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду