У Росії суд відправив жінку на примусове психіатричне лікування через «фейки про армію»

У Росії суд відправив жінку на примусове психіатричне лікування через «фейки про армію»

25 Грудня 2023
940
25 Грудня 2023
20:30

У Росії суд відправив жінку на примусове психіатричне лікування через «фейки про армію»

940
Росіянку звинуватили в так званих воєнних фейках через її дописи в соцмережах про війну в Україні. Жінка не визнала провини і вимагає зупинити переслідування за статтями про військову цензуру.
У Росії суд відправив жінку на примусове психіатричне лікування через «фейки про армію»
У Росії суд відправив жінку на примусове психіатричне лікування через «фейки про армію»

У Росії суд відправив жительку Петербурга Вікторію Петрову до психіатричної лікарні на невизначений термін через так звані військові фейки. Про це повідомила Zmina з посиланням на «Ротонду».

Росіянку звинуватили у «фейках про армію» через її дописи в соцмережах про бойові дії в Україні. Жінка не визнала провини і вимагає зупинити переслідування за статтями про військову цензуру.

За рішенням суду, Петрова пів року пробуде в психіатричному стаціонарі, після цього термін її лікування можуть продовжити або відправити додому із зобов'язанням періодично самостійно відвідувати медичний заклад.

Спершу Петрова перебувала в СІЗО, а після результатів психіатричної експертизи її відправили до клініки. Лікарі стверджують, що вона «не могла і не може усвідомлювати свої дії та керувати ними», а прокурорка в дебатах заявила, що в неї «порушені критико-прогностичні здібності».

Сторона захисту натомість зазначила, що Петрова не була політичною активісткою і мала лише «250 друзів та 50 підписників у VK». Під час засідання адвокатка також наголошувала, що її підзахисна віддала би перевагу терміну в колонії, оскільки тоді було б зрозуміло, коли вона вийде на волю.

Нагадаємо, нещодавно суд у Москві заочно виніс вирок російському режисеру та продюсеру Івану Вирипаєву — 8 років колонії за нібито поширення «фейків про армію РФ». Приводом для кримінального переслідування стали висловлювання Вирипаєва у різних медіа, а також публікації на особистому сайті режисера.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», Держдума РФ 12 грудня цього року також запровадила кримінальну відповідальність за розповсюдження «фейків» про працівників Росгвардії, які беруть участь у війні проти України.

У березні 2023-го в Росії ухвалили зміни до закону, згідно з якими за «дискредитацію» російських військових, які воюють в Україні, можна отримати вирок до 15 років ув’язнення. Кримінальне покарання настає в разі, якщо порушника вже притягували до адміністративної відповідальності за аналогічні дії протягом одного року.

Державна дума Росії ухвалила законопроєкт про кримінальну відповідальність за «фейки про дії російських збройних сил» ще у 2022 році.

У листопаді минулого року Володимир Путін вніс поправку до законопроєкту щодо можливості позбавлення набутого громадянства за поширення так званих «фейків» про армію та за участь у «небажаних організаціях».

Крім того, раніше в Держдумі Росії пропонували конфісковувати на користь держави майно осіб, визнаних «іноземними агентами», за «дискредитацію» російської армії.

На світлині — Вікторія Петрова в залі суду

Фото: Sota

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
940
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду