Путін підписав закон про конфіскацію майна за так звані «фейки» про російську армію

Путін підписав закон про конфіскацію майна за так звані «фейки» про російську армію

14 Лютого 2024
651
14 Лютого 2024
10:40

Путін підписав закон про конфіскацію майна за так звані «фейки» про російську армію

651
До цього російський кримінальний кодекс уже передбачав конфіскацію майна у засуджених за кількома десятками статей, але йшлося переважно про «економічні» або тяжкі та особливо тяжкі злочини.
Путін підписав закон про конфіскацію майна за так звані «фейки» про російську армію
Путін підписав закон про конфіскацію майна за так звані «фейки» про російську армію

Російський диктатор Володимир Путін підписав закон про конфіскацію майна за «фейки про армію РФ» та злочини проти безпеки держави. Документ опубліковано на офіційному порталі правової інформації РФ.

Закон містить зміни до кримінального кодексу РФ і розширює перелік злочинів, за які громадяни Росії можуть бути позбавлені свого майна. Відтепер це покарання можливе за публічне розповсюдження «неправдивої інформації» про російські Збройні сили та про виконання держорганами їхніх повноважень (стаття 207.3 КК РФ), а також за публічні заклики до діяльності, спрямованої проти безпеки держави (стаття 280.4 КК РФ). 

Зауважується, що конфіскація майна (на підставі обвинувального вироку) стосуватиметься засуджених за злочини «з корисливих міркувань або за наймом».

Також важливим уточненням є те, що конфіскації підлягатимуть не всі гроші, цінності чи інше майно засудженого за вказаними статтями, а лише ті, які були отримані внаслідок злочину або використані для діяльності, спрямованої проти безпеки Росії.

У документі йдеться про те, що під діяльністю, спрямованою проти безпеки РФ, розуміється вчинення хоча б одного зі злочинів, передбачених, зокрема, статтями кримінального кодексу Росії про найманство, геноцид, дезертирство, невиконання наказу, отримання чи надання хабаря та бандитизм. Загалом у цьому переліку понад 30 статей.

Крім того, згідно із законом, розширюється перелік статей КК РФ, засуджені за якими позбавлятимуться спеціальних, військових чи почесних звань, класних чинів та держнагород. До них, зокрема, належать статті, що стосуються поширення «фейків про російську армію», її дискредитацію, закликів до екстремізму, порушення територіальної цілісності РФ, діяльності, спрямованої проти безпеки держави, закликів до запровадження санкцій проти Росії та її громадян, реабілітації нацизму та сприяння виконанню рішень міжнародних організацій, у яких РФ не бере участі, чи іноземних держорганів.

До ухвалення та підписання цього закону російський кримінальний кодекс уже передбачав конфіскацію майна в засуджених за кількома десятками статей. Це були переважно «економічні» або тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Нагадаємо, Державна дума РФ ухвалила законопроєкт про кримінальну відповідальність за «фейки про дії російських збройних сил» ще в березні 2022 року. 

У листопаді 2022-го Володимир Путін ухвалив можливість позбавлення набутого громадянства РФ за поширення «фейків» про армію. У березні 2023-го в Росії ухвалили зміни до закону, за якими за повторну «дискредитацію» російських військових, які воюють в Україні, можна отримати вирок до 15 років ув’язнення.  

Крім того, 12 грудня 2023-го Держдума РФ запровадила кримінальну відповідальність за розповсюдження «фейків» також про працівників Росгвардії, які беруть участь у війні проти України.

Загалом за час повномасштабної війни в Росії порушили понад 350 справ про «дискредитацію» армії.

Зокрема, у грудні 2023 року суд Росії відправив на психіатричне лікування жінку через її дописи в соцмережах про бойові дії в Україні. Того ж місяця в Москві заочно засудили режисера Івана Вирипаєва за нібито поширення фейків про армію РФ.

Фото: пресслужба президента Росії

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
651
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду