hromadske: Міноборони уклало контракти на боєприпаси з компанією, яка має зв'язки у Москві. Снарядів досі немає

hromadske: Міноборони уклало контракти на боєприпаси з компанією, яка має зв'язки у Москві. Снарядів досі немає

24 Січня 2024
894
24 Січня 2024
13:42

hromadske: Міноборони уклало контракти на боєприпаси з компанією, яка має зв'язки у Москві. Снарядів досі немає

894
Як з’ясували журналісти, контракт від Міноборони отримала група, архів однієї з ключових компаній якої зберігається в Москві. Ні танкових пострілів, ні мінометних мін Україна від WDG promet досі не отримала, а частина державних коштів пішла на купівлю закинутого заводу в Боснії.
hromadske: Міноборони уклало контракти на боєприпаси з компанією, яка має зв'язки у Москві. Снарядів досі немає
hromadske: Міноборони уклало контракти на боєприпаси з компанією, яка має зв'язки у Москві. Снарядів досі немає

У 2022 році контракти від Міністерства оборони України на 14,5 млн євро за постачання боєприпасів отримала хорватська компанія, пов'язана з Росією. Жодних поставок вона досі так і не здійснила. Це з’ясували у своєму розслідуванні журналісти hromadske.

Як ідеться в матеріалі, хорватська компанія WDG promet отримала дві угоди, пов’язані з українськими оборонними закупівлями.

Перша стосувалась постачання 100 тисяч мінометних мін і була укладена через двох посередників. У листопаді 2022-го Міноборони України уклало угоду з ТОВ «Львівський арсенал», той — зі словацькою Sevotech, а Sevotech у свою чергу — із WDG promet.

Пізніше, у грудні 2022-го, WDG promet також уклала прямий контракт із Міноборони на постачання 30 тисяч танкових пострілів калібру 125 мм і отримала за це 10% передплати — понад 3 млн євро. Загалом, за обома контрактами хорвати отримали понад 14 млн євро.

Утім, як з’ясували журналісти, ні танкових пострілів, ні мінометних мін Україна від WDG promet так досі й не отримала. Натомість виявилося, що сама фірма має зв’язки у Москві.

Скорочення WDG розшифровується як Winsley Defence Group. Власником цієї компанії є сім’я відомого хорватського торговця зброєю Звонка Зубака. Впродовж десятиліть партнером Зубака у цій групі був чеський бізнесмен Петр Перничка.

У жовтні 2023 року суд у Чехії розглядав справу про банкрутство Петра Пернички. Журналісти hromadske виявили, що на суді Перничка відверто заявив, що архів однієї з ключових компаній цієї групи — Winsley Finance Limited — досі зберігається в Москві: «Точної адреси наразі не знаю. Там не лише документи цієї компанії, але й інших. Я, як колишній директор компанії, можу отримати доступ до архіву в Москві»

На запитання суду, як боржник дізнається, де розташовується архів, якщо він захоче його відкрити, Перничка сказав: «Цю інформацію мені передадуть друзі, і тоді мені доведеться поїхати туди особисто».

Інтереси Петра Пернички в цьому суді захищав чеський адвокат Карел Вітченс. За тиждень до цього засідання під час зустрічі з журналісткою hromadske він назвався представником WDG promet і її власників сім’ї Зубаків.

Таким чином, підсумовує hromadske, мільйони євро від України понад рік тому одержала компанія з групи, яка зберігає свої первинні документи в Москві. Жодних боєприпасів від WDG promet Україна досі не отримала.

(ДОПОВНЕНО) Ба більше, як з’ясували журналісти, понад 5 млн євро з коштів, які Міноборони сплатило за постачання мінометних мін, WDG promet витратила на купівлю фабрики Vitezit у Боснії і Герцеговині.

Йдеться про ту частину коштів, яку WDG promet отримало за контрактом на мінометні міни від словацької компанії Sevotech за посередництвом «Львівського арсеналу» — це 12,5 млн євро.

Значну частину цих коштів власники компанії зняли готівкою, а 5,5 млн євро сплатили за купівлю заводу Vitezit у Боснії і Герцеговині. Це підтверджується виписками про рух коштів на рахунку WDG promet, до яких отримали доступ журналісти. Жодних інших доходів, крім платежів по контрактах від України, WDG promet не мало. 

Vitezit — завод для виробництва пороху та боєприпасів, один із найбільших на території колишньої Югославії. Втім, із часів Югославських війн 1990-х років він не працював і був покинутий. Згодом майно заводу виставили на продаж у межах судового процесу, і цим скористалися Зубаки, витративши на це гроші з українського бюджету. 

Народний депутат Сергій Тарута, якому пропонували взяти участь в приватизації Vitezit у 2022 році, заявив hromadske, що завод не викликав жодного інтересу, оскільки майже всі виробничі лінії були знищені. Цю інформацію підтвердив також чеський бізнесмен Каміл Бабух, який упродовж кількох років обслуговував Зубаків як банкір і фінансовий консультант.

Фото: Міноборони

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
894
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду