hromadske виявило зловживання у закупівлях Центрального спортклубу ЗСУ і незадекларовані маєтки в його керівника

hromadske виявило зловживання у закупівлях Центрального спортклубу ЗСУ і незадекларовані маєтки в його керівника

8 Лютого 2024
1380
8 Лютого 2024
13:24

hromadske виявило зловживання у закупівлях Центрального спортклубу ЗСУ і незадекларовані маєтки в його керівника

1380
Журналісти виявили на тендерах ЦСК ЗСУ перевищення цін ледь не вдвічі. При цьому маєтки та автівки голови установи записані на цивільну дружину і сина, яких він не вказував у декларації.
hromadske виявило зловживання у закупівлях Центрального спортклубу ЗСУ і незадекларовані маєтки в його керівника
hromadske виявило зловживання у закупівлях Центрального спортклубу ЗСУ і незадекларовані маєтки в його керівника

Журналісти hromadske у своєму розслідуванні виявили значне перевищення цін у закупівлях, які проводив Центральний спортивний клуб ЗСУ, і знайшли у керівника клубу, полковника Вадима Височина, маєтки та автівки, записані на незадекларованих членів сім’ї.

Журналісти проаналізували тендери, де замовником був Центральний спортивний клуб Збройних сил (ЦСК ЗСУ), підпорядкований Міністерству оборони, і виявили перевищення цін ледь не удвічі.

Так, у червні 2023 року ЦСК ЗСУ закупив сталеві труби та супутні вироби за 614 тисяч гривень при реальній ціні 383 тисячі гривень (або ж 306,9 тисяч гривень без ПДВ). Виробником усіх цих закуплених товарів є компанія KAN-THERM.

Журналісти порівняли сплачені суми з прайсом компанії на 2023 рік. Так, сталеві труби ЦСК ЗСУ закупив за майже 266 тисяч грн, хоча ціна у прайсі — 149 тисяч грн. Два види відводів для труби ЦСК купив за 141 тисячу грн та 49 тисяч грн, тоді як реальна ціна — 91 тисяча грн та 33 тисячі грн, відповідно. Муфти обійшлися ЦСК у 123 тисячі грн, хоча компанія продавала їх за 78 тисяч.

Керівник спортивного клубу ЗСУ Вадим Височин пояснив журналістам, що ЦСК закуповував усе за ринковими цінами, а потім вони вдвічі знизилися в самого виробника. Втім, розслідувачі hromadske перерахували ціни за прайсом компанії на липень 2023 року і отримали ту ж суму — 306 900 грн без ПДВ.

Як пише hromadske, ЦСК ЗСУ проводив й інші сумнівні тендери. Так, 30 травня 2022 року ЦСК закупив пристрій для інформаційно-хвильової терапії «ІХТ-ПОРІГ» за 87 880 гривень. Журналісти знайшли ідентичний новий апарат за 63 750 грн, а сертифікований продавець апарата повідомив, що його ринкова вартість ніде не перевищує 1500 євро.

У грудні 2023 року ЦСК закупив 100 календарів формату А2 зі світлинами своїх спортсменів за 800 грн за штуку, хоча друк усієї такої партії календарів на ринку коштує до 10 тисяч грн. Вадим Височин відповів журналістам, що не знає, чому календар коштував 800 грн, бо «там трошки не контролював, як вони там проводили».

Крім того, у 2021 році ЦСК закупив пневматичні гвинтівки Steyr Challenge за 150 тисяч грн за штуку в доньки члена Федерації стрільби України Дмитра Воскобойникова. Роком раніше вона продавала ті ж самі гвинтівки іншому замовнику по 87 900 грн за штуку. За словами фахівців, саме такою і була на той час реальна вартість гвинтівки. На цій закупівлі, пишуть журналісти, держава втратила понад 310 тисяч грн.

При цьому розслідувачі відшукали у голови ЦСК Вадима Височина незадекларовані маєтки під Києвом та автівки. Майно записане на цивільну дружину і дорослого сина чиновника. Ні майна, ні наявності родичів з майном Височин не вказував у своїй декларації за 2019 рік, натомість записав лише службову квартиру та одну автівку.

Дружина й син Височина володіють двома будинками на 340 і 260 кв. метрів у котеджному містечку в селі Петрушки під Києвом. Один з будинків перебуває у власності жінки з 2012 року, вона придбала його за 930 тисяч грн. Інший будинок куплений разом із земельною ділянкою у 2021 році.

Син полковника Павло володіє низкою автівок: Tesla Model S 2016, BMW I3 2017 і Volkswagen Polo 2019. Цивільна дружина Височина має Mercedes-Benz GLE 250 2017, а сам керівник ЦСК — Tesla Model Y 2021-го року і Audi A3 2015-го.  

Цивільна дружина Височина, Леся Леськів — заслужена майстриня спорту з кульової стрільби, працює тренеркою в тому ж ЦСК ЗСУ. У 2016 році вона отримувала 23 тисячі грн доходу на місяць, у 2019 році — 34,5 тисячі.   

Крім котеджу під Києвом, Леськів задекларувала квартиру у Львові площею 93 кв. метри, яку у 2002 році купила нібито за 1500 гривень. Свій Mercedes-Benz GLE 250 жінка придбала нібито за 18 тисяч доларів, хоча навіть зараз ця модель коштує щонайменше понад 30 тисяч доларів.

Височин заявив журналістам, що з цивільною дружиною «живе разом, але не завжди». Невідповідність доходів Лесі Леськів ціні її майна функціонер пояснив тим, що дружина «їздить по всьому світу, мотається» і кожен місяць отримує валюту. «Це як добові, як харчування — його не треба декларувати», — каже чиновник.

Наявність у родині автівок Височин пояснив тим, що його син Павло іноді займається продажем авто, ввезених з-за кордону, а вони з дружиною йому просто «допомагають». При цьому Височин сказав, що син «вішає» ті авто на батьків, щоб не платити податків.

«Тих машин в мене було вже... Хрін його знає, багато. Це продається, щоб заробити трошки якісь там гроші. Син собі заробляє. Фактично то його гроші. Йому допомагаємо. Чому він на нас їх вішає? Щоб податок не платити. Ти шо, не зрозуміла чи що?» — сказав Височин журналістці hromadske.

Після розмови з журналістами Вадим Височин подав нову декларацію. У ній він вказав лише факт існування дружини та наявності в неї автівки, але не задекларував будинку Леськів, у якому сам зараз живе, і не згадав про сина.

Фото: Вадим Височин / Центральний спортивний клуб Збройних сил України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1380
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
79 дн. тому
А в цих корумпованих і їх членів, не знайдено бажання йти і ставати на захист тієї країни, де вони так розкішно живуть? Що за недокраїну таку збудували що ніхто з розкішних феодалів не зацікавлений ставати на її захист? Хоча в на виробництва йшли працювати для фронту. В нас таких 95%, а юдейців 100%.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду