У Москві затримали медійників, які знімали акцію дружин мобілізованих «Путь домой»

У Москві затримали медійників, які знімали акцію дружин мобілізованих «Путь домой»

4 Лютого 2024
651
4 Лютого 2024
11:46

У Москві затримали медійників, які знімали акцію дружин мобілізованих «Путь домой»

651
За даними російських ЗМІ, 3 лютого було затримано понад 25 осіб, зокрема працівників «Осторожно, новости», Sota.Vision, «Коммерсантъ», France Press, Spiegel, а також правозахисників із руху «За права людини».
У Москві затримали медійників, які знімали акцію дружин мобілізованих «Путь домой»
У Москві затримали медійників, які знімали акцію дружин мобілізованих «Путь домой»

На Манежній площі в Москві 3 лютого співробітники поліції затримали медійників, які висвітлювали акцію групи дружин мобілізованих «Путь домой». Про це пише «Українська правда» з посиланням на повідомлення низки російських медіа.

На опублікованих відеороликах кілька поліцейських відводять в автозак журналістів-чоловіків у жилетках із написом «Преса», які знімали покладання квітів до Вічного вогню.

За даними телеграм-каналу «Осторожно, новости», було затримано понад 25 осіб. Серед них — працівники «Осторожно, новости», Sota.Vision, «Коммерсантъ», France Press, Spiegel, а також правозахисники з руху «За права людини».

Правозахисники також повідомили, що біля виборчого штабу Володимира Путіна на Покровці поліція затримала ще сімох журналістів, зокрема представника японської телекомпанії «Фудзі» Андрія Зайкова.

Аналітики Інституту вивчення війни у своєму звіті висловили думку, що Кремль цензурував акцію протесту дружин мобілізованих, щоб придушити можливий громадський рух проти режиму Путіна.

«Російські державні ЗМІ здебільшого не висвітлювали акцію протесту, але повідомили, що прокуратура Москви застерегла від відвідування невизначеної акції протесту в Москві 3 лютого, швидше за все, маючи на увазі акцію протесту "Путь домой". Проте російські опозиційні ЗМІ детально висвітлювали акцію протесту, у якій, за підрахунками, взяли участь близько 200 осіб, і повідомляли, що поліція Москви затримала 27 осіб, більшість з яких були російськими та іноземними журналістами», — йдеться у звіті. 

Згодом російські медіа повідомили, що влада відпустила затриманих без висунення звинувачень.

Фахівці ISW вважають, що російські правоохоронні органи навмисне затримували журналістів, а не учасників акції, щоб обмежити висвітлення події і позбавити організацію «Путь домой» «статусу платформи для мучеництва в інформаційному просторі через арешти її членів».

Нещодавно в Росії заочно заарештували кількох соратників ув’язненого опозиціонера Олексія Навального за «фейки» про армію РФ. Йдеться про журналістку-розслідувачку, керівницю ютуб-каналу «Популярная политика» та голову «Фонду боротьби з корупцією» Марію Пєвчих, ведучих цього каналу Дмитра Нізовцева та Кіру Ярмиш і голову соціологічної служби Фонду Анну Бірюкову. 

У грудні ми також повідомляли про те, що суд у Москві засудив учасників «Маяковських читань» Артема Камардіна та Єгора Штовбу до семи та п'яти з половиною років колонії відповідно за читання віршів проти нападу Росії на Україну.

Фото: скриншот відео SOTA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
651
Читайте також
08.01.2024 12:06
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 701
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду