detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
25.12.2023 20:30
У Росії суд відправив жінку на примусове психіатричне лікування через «фейки про армію»
У Росії суд відправив жінку на примусове психіатричне лікування через «фейки про армію»
Росіянку звинуватили в так званих воєнних фейках через її дописи в соцмережах про війну в Україні. Жінка не визнала провини і вимагає зупинити переслідування за статтями про військову цензуру.

У Росії суд відправив жительку Петербурга Вікторію Петрову до психіатричної лікарні на невизначений термін через так звані військові фейки. Про це повідомила Zmina з посиланням на «Ротонду».

Росіянку звинуватили у «фейках про армію» через її дописи в соцмережах про бойові дії в Україні. Жінка не визнала провини і вимагає зупинити переслідування за статтями про військову цензуру.

За рішенням суду, Петрова пів року пробуде в психіатричному стаціонарі, після цього термін її лікування можуть продовжити або відправити додому із зобов'язанням періодично самостійно відвідувати медичний заклад.

Спершу Петрова перебувала в СІЗО, а після результатів психіатричної експертизи її відправили до клініки. Лікарі стверджують, що вона «не могла і не може усвідомлювати свої дії та керувати ними», а прокурорка в дебатах заявила, що в неї «порушені критико-прогностичні здібності».

Сторона захисту натомість зазначила, що Петрова не була політичною активісткою і мала лише «250 друзів та 50 підписників у VK». Під час засідання адвокатка також наголошувала, що її підзахисна віддала би перевагу терміну в колонії, оскільки тоді було б зрозуміло, коли вона вийде на волю.

Нагадаємо, нещодавно суд у Москві заочно виніс вирок російському режисеру та продюсеру Івану Вирипаєву — 8 років колонії за нібито поширення «фейків про армію РФ». Приводом для кримінального переслідування стали висловлювання Вирипаєва у різних медіа, а також публікації на особистому сайті режисера.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», Держдума РФ 12 грудня цього року також запровадила кримінальну відповідальність за розповсюдження «фейків» про працівників Росгвардії, які беруть участь у війні проти України.

У березні 2023-го в Росії ухвалили зміни до закону, згідно з якими за «дискредитацію» російських військових, які воюють в Україні, можна отримати вирок до 15 років ув’язнення. Кримінальне покарання настає в разі, якщо порушника вже притягували до адміністративної відповідальності за аналогічні дії протягом одного року.

Державна дума Росії ухвалила законопроєкт про кримінальну відповідальність за «фейки про дії російських збройних сил» ще у 2022 році.

У листопаді минулого року Володимир Путін вніс поправку до законопроєкту щодо можливості позбавлення набутого громадянства за поширення так званих «фейків» про армію та за участь у «небажаних організаціях».

Крім того, раніше в Держдумі Росії пропонували конфісковувати на користь держави майно осіб, визнаних «іноземними агентами», за «дискредитацію» російської армії.

На світлині — Вікторія Петрова в залі суду

Фото: Sota

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY