Секретар експертної групи при Київраді: «За моїми підрахунками, у Києві мають демонтувати 163 об’єкти»

Секретар експертної групи при Київраді: «За моїми підрахунками, у Києві мають демонтувати 163 об’єкти»

18 Грудня 2023
740
18 Грудня 2023
16:14

Секретар експертної групи при Київраді: «За моїми підрахунками, у Києві мають демонтувати 163 об’єкти»

740
В інтерв'ю «Громадському радіо» експерт розповів про окремі випадки, щодо яких ухвалювали рішення про демонтаж із публічного простору.
Секретар експертної групи при Київраді: «За моїми підрахунками, у Києві мають демонтувати 163 об’єкти»
Секретар експертної групи при Київраді: «За моїми підрахунками, у Києві мають демонтувати 163 об’єкти»

Тимош Мартиненко-Кушлянський, секретар експертної групи з усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою Росії та СРСР з публічного простору Києва, при Київраді, в інтерв’ю «Громадському радіо» повідомив, як триває процес усунення об’єктів радянської пропаганди у столиці.

«Раніше загальний обсяг об’єктів і різних елементів у Києві (пам’ятників, пам’ятних знаків, елементів декору), що пов’язані з культурою Росії та Радянського Союзу, складав близько 300 одиниць. Ми рухаємось поетапно, в нас є умовні три базові списки об’єктів, які будуть іти на демонтаж відповідно до норм законів про декомунізацію і деколонізацію. 14 грудня міська рада проголосувала вже другий такий список, — сказав експерт. — За моїми підрахунками, у Києві мають демонтувати 163 об’єкти».

Втім, за його словами, крім цих об’єктів, існує окремий перелік знаків і пам’ятних меморіальних дошок, який «будуть коригувати».

«Їх не будуть повністю прибирати з публічного простору, але внесуть зміни або в текст, або в зовнішній вигляд. Маю на увазі вилучення окремих елементів, які пов’язані з радянською або російською ідеологіями», — пояснив в ефірі «Громадського радіо» Мартиненко-Кушлянський.

Окремо в розмові зайшлося про зірку, яка прикрашає маківку одної з висотних будівель радянських часів на Хрещатику. Як наголосив експерт, з погляду законодавства зірка не є символікою радянського режиму та не може вважатися такою, бо це просто елемент декору, який використовує людство у всі часи.

«Але у випадку з будинком на Хрещатику експертна група при Київській міській раді зробила виняток із загального правила, — сказав експерт. — Ми в абсолютній більшості випадків рекомендували не чіпати зірки, враховуючи той факт, що вони є звичайним елементом декору, окрім цієї будівлі на Хрещатику. В останньому випадку ми рекомендували зробити демонтаж зірки, враховуючи кілька важливих обставин. По-перше, коли ми говоримо про сталінські хмарочоси, які будували на теренах Радянського Союзу, то зірки є рухомим елементом. Тобто вони могли бути, а могли не бути на хмарочосах. По-друге, станом на сьогодні такі зірки зі сталінських хмарочосів демонтували в усіх містах Європи, окрім Москви й Києва. Коли радянські ідеологи й архітектори вплітали цю зірку на саму маківку хмарочоса на Хрещатику, то вони фактично наслідували образ кремлівських веж, над якими є ці зірки. Це класичний радянський маркер. 

Враховуючи всі ці факти, експертна група при міській раді рекомендувала демонтувати зірку з будинку на Хрещатику як об’єкт, який пов’язує нас з естетикою сталінської доби й російськими та радянськими наративами».

За словами Тимоша Мартиненка-Кушлянського, дебати щодо демонтажу аналогічної зірки відбувались і в Ризі на початку 2000-их. Там теж провели демонтаж зірки з будівлі радянських часів як акт остаточного прощання з радянською спадщиною.

«Ми на міському рівні в Києві запропонували такий же підхід. Але питання в тому, що зараз є певна нормативна дискусія між органами державної влади. Адже вулиця Хрещатик має статус пам’ятки містобудування, і потрібно вирішити певні нормативні особливості, щоб зрозуміти, чи можливо в рамках чинного законодавства цю зірку демонтувати. Моя особиста думка — можливо. Але дискусія між чиновниками триває», — сказав секретар експертної групи.

Як писав «Детектор медіа» раніше, 16 грудня в Дарницькому районі Києва демонтували конструкцію памʼятника екіпажу бронепоїзда «Таращанець», а 9 грудня прибрали 7-тонний пам’ятник більшовикові Миколі Щорсу.

З початку 2023 року у Львівській області демонтували 289 об’єктів комуністичної пропаганди, залишилося всього 22. Такими даними поділилась секретарка робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Анна Герич.

У Харкові на фасаді житлового будинку мурал із зображенням радянського військового діяча Георгія Жукова закрили утеплювачем.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
740
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду