У Харкові мурал із радянським маршалом Жуковим закрили утеплювачем

У Харкові мурал із радянським маршалом Жуковим закрили утеплювачем

9 Жовтня 2023
925
9 Жовтня 2023
09:56

У Харкові мурал із радянським маршалом Жуковим закрили утеплювачем

925
Левко Лук'яненко писав про Жукова як про одного зі стовпів сталінського терору.
У Харкові мурал із радянським маршалом Жуковим закрили утеплювачем
У Харкові мурал із радянським маршалом Жуковим закрили утеплювачем

У Харкові на фасаді житлового будинку мурал із зображенням радянського військового діяча Георгія Жукова закрили утеплювачем. Про це повідомила громадська організація «Деколонізація. Україна».

«У Харкові більше немає муралу з маршалом Жуковим. Його закрили утеплювачем», — ідеться в дописі ГО на фейсбуку. Активісти показали на фото, який вигляд зараз має фасад, де раніше був мурал.

 

Георгій Жуков був радянським полководцем, політичним і державним діячем, зокрема міністром оборони СРСР (1955–1957). У радянській історіографії про нього писали як про одного з найвидатніших військових командирів часів Другої світової війни. Однак пізніше стали відомі факти, які свідчили про винятковий садизм Жукова та його помилки в командуванні військами Червоної армії, що призвело до загибелі численних солдатів.

У 1998 році тодішній Президент України Леонід Кучма видав указ про нагородження медаллю імені Жукова учасників «Великої Вітчизняної війни». У відповідь громадський і політичний діяч Левко Лук’яненко звернувся до Кучми з відкритим листом, у якому пояснив, чому вважає цей указ «російською шовіністичною акцією прославляння одного зі стовпів сталінського терору й загарбницької імперської армії».

Читайте також:

Нагадаємо, у 2015 році Верховна Рада ухвалила низку законів, які стосуються декомунізації та державної політики пам’яті.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що в Києві демонтували пам’ятник радянському письменнику Миколі Островському, а також демонтували радянську символіку та прибрали анотаційну дошку російською мовою з обеліска «Місто-герой Київ» на Галицькій площі (колишній площі Перемоги).

Міська влада Дніпра відмовилась позбавляти колишнього генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва звання почесного громадянина міста.

Український інститут національної памʼяті підготував перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Фото: Дмитро Черкаський / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
925
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду