З фасаду університету імені Шевченка демонтували меморіальну дошку Булгакову

З фасаду університету імені Шевченка демонтували меморіальну дошку Булгакову

15 Серпня 2022
2309
15 Серпня 2022
18:38

З фасаду університету імені Шевченка демонтували меморіальну дошку Булгакову

2309
Демонтаж ініціювали активісти ГО «Експертний корпус».
З фасаду університету імені Шевченка демонтували меморіальну дошку Булгакову
З фасаду університету імені Шевченка демонтували меморіальну дошку Булгакову

З фасаду «жовтого» корпусу Інституту філології КНУ імені Т.Шевченка зняли меморіальну дошку на честь письменника Михайла Булгакова. Про це повідомила представниця громадської організації «Експертний корпус» Тетяна Швидченко.

«Булгаков є символом російської культури, до української ніколи не мав жодного стосунку. Навпаки, у своїх творах поливав брудом все українське. Тож всі його зображення так само є атавізмами окупаційного періоду, яких терміново потрібно позбутися», — зазначила активістка.

29 липня учасники «Експертного корпусу» подали офіційне звернення з проханням відмовитися від «маркерів російської окупації» на фасадах корпусів університету. Зокрема йшлося про меморіальна дошку на честь Булгакова, а також встановлену у 1975-му меморіальну дошку на честь студентів і викладачів, які загинули «за радянську батьківщину під час Великої Вітчизняної війни». 

«Чекаємо демонтажу другої дошки, присвяченої міфу про «радянську батьківщину», а по суті — руйнівникам української державності в 1921 році. Не може бути жодних компромісів у прибиранні стовпів «руского міра» та «російської культури» з українського простору. Це питання нашої безпеки і гідності», — наголосила Тетяна Швидченко.

Меморіальну дошку на честь Булгакова встановили на фасаді університетського корпусу влітку 2017 року. Дошка мала нагадувати, що у цій будівлі, яка носила назву «Перша київська гімназія» в 1901-1909 роках, навчався відомий письменник.

Цього літа ім’я Булгакова згадували ще в одній дискусії. За рішенням Міністерства освіти і науки в шкільній програмі лишили деяких російських письменників, зокрема й автора «Собачого серця». Детальніше про це писали наші колумністи. Так, своїми міркуваннями про це поділилася культурна оглядачка Лєна Чиченіна. Крім цього, про доцільність вивчення творів Михайла Булгакова читайте у колонці письменника та сценариста Андрія Кокотюхи.

Фото з фейсбук-сторінки Тетяни Швидченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2309
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
владимир владимирович
617 дн. тому
хунвейбины ХХІ века!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду