detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
18.12.2023 16:14
Секретар експертної групи при Київраді: «За моїми підрахунками, у Києві мають демонтувати 163 об’єкти»
Секретар експертної групи при Київраді: «За моїми підрахунками, у Києві мають демонтувати 163 об’єкти»
В інтерв'ю «Громадському радіо» експерт розповів про окремі випадки, щодо яких ухвалювали рішення про демонтаж із публічного простору.

Тимош Мартиненко-Кушлянський, секретар експертної групи з усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою Росії та СРСР з публічного простору Києва, при Київраді, в інтерв’ю «Громадському радіо» повідомив, як триває процес усунення об’єктів радянської пропаганди у столиці.

«Раніше загальний обсяг об’єктів і різних елементів у Києві (пам’ятників, пам’ятних знаків, елементів декору), що пов’язані з культурою Росії та Радянського Союзу, складав близько 300 одиниць. Ми рухаємось поетапно, в нас є умовні три базові списки об’єктів, які будуть іти на демонтаж відповідно до норм законів про декомунізацію і деколонізацію. 14 грудня міська рада проголосувала вже другий такий список, — сказав експерт. — За моїми підрахунками, у Києві мають демонтувати 163 об’єкти».

Втім, за його словами, крім цих об’єктів, існує окремий перелік знаків і пам’ятних меморіальних дошок, який «будуть коригувати».

«Їх не будуть повністю прибирати з публічного простору, але внесуть зміни або в текст, або в зовнішній вигляд. Маю на увазі вилучення окремих елементів, які пов’язані з радянською або російською ідеологіями», — пояснив в ефірі «Громадського радіо» Мартиненко-Кушлянський.

Окремо в розмові зайшлося про зірку, яка прикрашає маківку одної з висотних будівель радянських часів на Хрещатику. Як наголосив експерт, з погляду законодавства зірка не є символікою радянського режиму та не може вважатися такою, бо це просто елемент декору, який використовує людство у всі часи.

«Але у випадку з будинком на Хрещатику експертна група при Київській міській раді зробила виняток із загального правила, — сказав експерт. — Ми в абсолютній більшості випадків рекомендували не чіпати зірки, враховуючи той факт, що вони є звичайним елементом декору, окрім цієї будівлі на Хрещатику. В останньому випадку ми рекомендували зробити демонтаж зірки, враховуючи кілька важливих обставин. По-перше, коли ми говоримо про сталінські хмарочоси, які будували на теренах Радянського Союзу, то зірки є рухомим елементом. Тобто вони могли бути, а могли не бути на хмарочосах. По-друге, станом на сьогодні такі зірки зі сталінських хмарочосів демонтували в усіх містах Європи, окрім Москви й Києва. Коли радянські ідеологи й архітектори вплітали цю зірку на саму маківку хмарочоса на Хрещатику, то вони фактично наслідували образ кремлівських веж, над якими є ці зірки. Це класичний радянський маркер. 

Враховуючи всі ці факти, експертна група при міській раді рекомендувала демонтувати зірку з будинку на Хрещатику як об’єкт, який пов’язує нас з естетикою сталінської доби й російськими та радянськими наративами».

За словами Тимоша Мартиненка-Кушлянського, дебати щодо демонтажу аналогічної зірки відбувались і в Ризі на початку 2000-их. Там теж провели демонтаж зірки з будівлі радянських часів як акт остаточного прощання з радянською спадщиною.

«Ми на міському рівні в Києві запропонували такий же підхід. Але питання в тому, що зараз є певна нормативна дискусія між органами державної влади. Адже вулиця Хрещатик має статус пам’ятки містобудування, і потрібно вирішити певні нормативні особливості, щоб зрозуміти, чи можливо в рамках чинного законодавства цю зірку демонтувати. Моя особиста думка — можливо. Але дискусія між чиновниками триває», — сказав секретар експертної групи.

Як писав «Детектор медіа» раніше, 16 грудня в Дарницькому районі Києва демонтували конструкцію памʼятника екіпажу бронепоїзда «Таращанець», а 9 грудня прибрали 7-тонний пам’ятник більшовикові Миколі Щорсу.

З початку 2023 року у Львівській області демонтували 289 об’єктів комуністичної пропаганди, залишилося всього 22. Такими даними поділилась секретарка робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Анна Герич.

У Харкові на фасаді житлового будинку мурал із зображенням радянського військового діяча Георгія Жукова закрили утеплювачем.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY