Швейцарські ЗМІ знайшли підтвердження, що московський патріарх Кирило був розвідником КДБ

Швейцарські ЗМІ знайшли підтвердження, що московський патріарх Кирило був розвідником КДБ

6 Лютого 2023
2416
6 Лютого 2023
15:37

Швейцарські ЗМІ знайшли підтвердження, що московський патріарх Кирило був розвідником КДБ

2416
Досьє швейцарської поліції, знайдене в архіві, стверджує: Кирило Гундяєв працював на спецслужби у Женеві під псевдонімом «Михайлов».
Швейцарські ЗМІ знайшли підтвердження, що московський патріарх Кирило був розвідником КДБ
Швейцарські ЗМІ знайшли підтвердження, що московський патріарх Кирило був розвідником КДБ

Очільник Російської православної церкви патріарх Кирило (Гундяєв) працював у 1970-х роках у Женеві на колишню радянську службу зовнішньої розвідки КДБ. Він працював під позивним «Михайлов» і мав впливати на Всесвітню раду церков.

Про це повідомили в неділю, 5 лютого, швейцарські видання Le Matin Dimanche та Sonntagszeitung, посилаючись на дані Швейцарського федерального архіву, передає DW.

Журналісти стверджують, що досьє, яке склали на Кирила працівники Федеральної поліції в той час, підтверджує, що він «належав до КДБ».

За даними журналістів, на початку 1970-х років нинішній патріарх РПЦ перебував у Женеві під псевдонімом «Михайлов». Там він офіційно представляв Московський патріархат у Всесвітній раді церков (ВРЦ).

Завдання Кирила, за даними архівів, полягало зокрема у тому, щоб впливати на ВРЦ, яка була пронизана агентами впливу КДБ. Радянське керівництво ставило за мету змусити цю релігійну інституцію засуджувати США та їхніх союзників, а також пом'якшити їхню критику щодо відсутності релігійної свободи в СРСР.

За даними двох газет, РПЦ поки відмовляється коментувати ймовірну шпигунську діяльність Кирила в Женеві. Водночас ВРЦ заявила, що не має «жодної інформації» щодо цього питання.

Тим часом теперішнім представником РПЦ у Женеві, наступником Кирила на посаді, є його племінник Михайло Гундяєв. У коментарі Le Matin Dimanche він заперечив, що його дядько був агентом. За його словами, Кирило «ніколи не був агентом», попри «суворий контроль» з боку КДБ. Гундяєв-молодший запевняє, що на «щирість його прихильності до екуменічної роботи з іншими церквами» «не вплинув» тиск з боку радянських спецслужб.

Як повідомляє видання Tagesanzeiger, у посольстві Росії в Берні цю інформацію назвали черговим прикладом «русофобії», що поширюється у Швейцарії.

Відомо, що патріарх РПЦ Кирил підтримує політику російського президента Владіміра Путіна. У своїх заявах очільник РПЦ усіляко підтримує російську військову агресію проти України, зокрема у березні 2022 року голова РПЦ Кирило де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України після літургії у Москві. 

30 серпня Кабінет міністрів України схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій щодо очільника РПЦ Кирила та ще семи представників цієї церкви.

24 січня 2023 року Рада національної безпеки й оборони України запровадила санкції проти 22 російських духовних осіб. Серед них – племінник очільника РПЦ та її представник при Всесвітній раді церков у Женеві Михайло Гундяєв. Московський патріарх Кирило (Гундяєв) фігурував у санкційному списку від Кабміну, однак до списку РНБО не потрапив.

В Україні Російська православна церква представлена своєю самоврядною частиною, яка носить назву Українська православна церква (Московського патріархату). Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ МП в Україні більше не існує. Також у Константинополі вже не вважають очільника УПЦ МП Онуфрія «митрополитом Київським».

27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції. В УПЦ МП заявили, що не збираються змінювати свою назву після рішення Конституційного суду.

Крім того, 20 січня Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, якими керують з держави, що здійснює збройну агресію проти України.

За даними КМІС, 54% українців пдтримують повну заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату. Ще майже чверть українців думають, що держава має наглядати та контролювати діяльність УПМ МП, але не забороняти її.

З листопада СБУ проводить обшуки на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські сухпайки, а на Буковині – директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Фото: Saint-Petersburg Theological Academ/Flickr
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2416
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду