Чеська Республіка ввела санкції проти російського патріарха Кирила

Чеська Республіка ввела санкції проти російського патріарха Кирила

26 Квітня 2023
1361
26 Квітня 2023
20:30

Чеська Республіка ввела санкції проти російського патріарха Кирила

1361
Санкційні обмеження передбачають заборону на вʼїзд до Чехії, неможливість проведення будь-яких фінансових операцій через місцеві структури та заморожування активів у країні, якщо вони є.
Чеська Республіка ввела санкції проти російського патріарха Кирила
Чеська Республіка ввела санкції проти російського патріарха Кирила

Патріарх Російської православної церкви Кирило (Гундяєв) потрапив у санкційний список Чехії. Про це йдеться на сайті Міністерства закордонних справ країни, передає «Радіо Свобода».

Наразі Кирило є єдиним фігурантом національного списку санкцій Чехії. Формування переліку схвалили на початку 2023 року.

Патріарх потрапив під санкції за виправдання та підтримку російського вторгнення в Україну. 

«Патріарх Кирил є давнім соратником Володимира Путіна і своїми діями активно підтримує російську агресію в Україні. Зокрема, він використовує своє видатне становище предстоятеля Православної Церкви, щоб своїми проповідями та публічними виступами надати релігійне виправдання та пояснення російської агресії», — йдеться в документі.

Санкції передбачають заборону на вʼїзд до Чехії, неможливість проведення будь-яких фінансових операцій через місцеві структури та заморожування активів у країні, якщо вони є.

Нагадаємо,  патріарх РПЦ Кирило підтримує політику російського президента Володимира Путіна. У своїх заявах очільник РПЦ усіляко підтримує російську військову агресію проти України. У березні 2022 року Кирило де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України після літургії у Москві. 

У лютому швейцарські видання Le Matin Dimanche та Sonntagszeitung, посилаючись на дані Швейцарського федерального архіву, повідомили про те, що патріарх Кирило (Гундяєв) працював у 1970-х роках у Женеві на колишню радянську службу зовнішньої розвідки КДБ. Він працював під позивним «Михайлов» і мав впливати на Всесвітню раду церков.

У червні минулого року Велика Британія запровадила санкції проти патріарха Кирила. Крім нього, під санкції потрапила уповноважена з прав дитини Росії Марія Львова-Бєлова за її причетність до примусового вивезення та усиновлення українських дітей у Росії. 

30 серпня Кабінет Міністрів України схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій щодо Кирила та ще семи представників цієї церкви.

24 січня 2023 року Рада національної безпеки і оборони України запровадила санкції проти 22 російських духовних осіб. Серед них — племінник очільника РПЦ та її представник при Всесвітній раді церков у Женеві Михайло Гундяєв. Московський патріарх Кирило фігурував у санкційному списку від Кабміну, однак до списку РНБО не потрапив.

Фото: Saint-Petersburg Theological Academ/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1361
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду