РПЦ закликала вірян на «священну війну» з Україною

РПЦ закликала вірян на «священну війну» з Україною

28 Березня 2024
32727
28 Березня 2024
17:58

РПЦ закликала вірян на «священну війну» з Україною

32727
У документі Соборного з’їзду Російська православна церква закликала народ єднатися, щоб підкорити всю Україну та дати відсіч Заходу, який «впав у сатанізм». УПЦ (Московського патріархату) відмежувалася від цих заяв. Представники інших церков в Україні наразі не відреагували на них офіційно.
РПЦ закликала вірян на «священну війну» з Україною
РПЦ закликала вірян на «священну війну» з Україною

Російська православна церква закріпила засади своєї діяльності в новому документі — так званому наказі XXV Всесвітнього російського народного собору «Сьогодення та майбутнє російського світу», що відбувся 27 березня 2024 року в Москві. Очолював з’їзд предстоятель РПЦ патріарх Кирил, відомий своєю підтримкою політики диктатора Володимира Путіна та агресивної війни проти України.

У документі так звану СВО московські церковники називають «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу». «З духовно-моральної точки зору спеціальна військова операція є Священною війною, в якій Росія і її народ, захищаючи єдиний духовний простір Святої Русі, виконують місію “стримувача”, що захищає світ від натиску глобалізму і перемоги Заходу, що впав у сатанізм», — зазначають московські церковники.

Існування незалежної України, яку в РПЦ називають «русофобським, ворожим до Росії політичним режимом», має бути припинене, вся територія України повинна ввійти під вплив РФ, а українці повинні «возз’єднатися з російським народом», йдеться в документі. Таке «возз'єднання», як бачить собі московська церква, «має стати одним із пріоритетних завдань зовнішньої політики Росії». Росії слід повернутися до «існуючої більше трьох століть доктрини триєдності російського народу, згідно з якою російський народ складається з великоросів, малоросів і білорусів, які є гілками (субетносами) одного народу, а поняття “руський” охоплює всіх східних слов'ян — нащадків історичної Русі», — записано в наказі.

У вступній частині документа вказано, що він є «наказом, адресованим органам законодавчої та виконавчої влади Росії», а «доктрина триєдності має отримати законодавче закріплення, ставши невід'ємною частиною російської системи права».

Українська православна церква (Московського патріархату, — «ДМ») заявила на своїй сторінці у фейсбуку, що «відмежовується, категорично не поділяє і засуджує викладені в цьому документі ідеї». В УПЦ МП заявили, що відмежовуються від ідеології «русского міра», а твердження московських церковників про те, що так звана СВО є «священною війною», суперечить базовим принципам християнської моралі.

Митрополит Євстратій Зоря, архієрей Православної церкви України, відреагував на цю заяву дописом на своїй фейсбук-сторінці: «Структура Московського патріархату в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм цілком нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником… Вони бояться його погроз та переслідування, бояться “піти з дому”, тобто вийти з системи МП, бо “залишаться на вулиці” — “без канонічності”. Вони бояться його зв’язків, адвокатів, грошей, впливу».

Проте офіційної реакції ПЦУ та інших церков в Україні наразі немає.

Читайте також: 

Архівне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32727
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ПЕТРО
28 дн. тому
А ТАК ЗВАННА ПЦУ КАНОНІЧНОСТІ НЕ МАЛА НІКОЛИ.
Кирило
29 дн. тому
Не "спеціальна воєнна операція" а акт міжнародного тероризму
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду