detector.media
16.12.2023 02:17
СБУ оголосила в розшук патріарха РПЦ Кирила
СБУ оголосила в розшук патріарха РПЦ Кирила
Володимира Гундяєва обвинувачують за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України - посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також за ч. 2 ст. 437 ККУ - ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій.

Служба безпеки України оголосила в розшук патріарха Російської православної церкви Кирила (Володимира Гундяєва). Про це свідчить база розшуку Міністерства внутрішніх справ. 

Зазначається, що його обвинувачують за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України  — посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також за  ч. 2 ст. 437 ККУ — ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій.  

Датою зникнення патріарха вказано 11 листопада, місцем зникнення — Москву. У базі МВС також ідеться про обраний запобіжний захід — тримання під вартою. 

Нагадаємо, 4 листопада стало відомо, що Служба безпеки України оголосила підозру патріарху Кирилу за «благословення» вбивати українців. 

За даними слідства, він входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії та один із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України. 

СБУ повідомила, що для поширення пропаганди Гундяєв масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території РФ, а також представників УПЦ (Московського патріархату) в Україні. В СБУ зазначають, що патріарх Кирил регулярно розповсюджує наративи Кремля у вигляді онлайн-проповідей або власних відеокоментарів. 

Патріарх РПЦ Кирил підтримує політику російського президента Володимира Путіна. У своїх заявах очільник РПЦ усіляко підтримує російську військову агресію проти України. У березні 2022 року Кирил де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України після літургії у Москві. 

У лютому швейцарські видання Le Matin Dimanche та Sonntagszeitung, посилаючись на дані Швейцарського федерального архіву, повідомили про те, що патріарх Кирил (Гундяєв) працював у 1970-х роках у Женеві на колишню радянську службу зовнішньої розвідки КДБ. Він працював під позивним «Михайлов» і мав впливати на Всесвітню раду церков.

У червні минулого року Велика Британія запровадила санкції проти патріарха Кирила. Крім нього, під санкції потрапила уповноважена з прав дитини Росії Марія Львова-Бєлова за її причетність до примусового вивезення та усиновлення українських дітей у Росії. Цьогоріч Гундяєв також потрапив у санкційний список Чехії.

30 серпня 2022-го Кабінет Міністрів України схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій щодо Кирила та ще семи представників цієї церкви.

24 січня 2023 року Рада національної безпеки і оборони України запровадила санкції проти 22 російських духовних осіб. Серед них — племінник очільника РПЦ та її представник при Всесвітній раді церков у Женеві Михайло Гундяєв. Московський патріарх Кирил фігурував у санкційному списку від Кабміну, однак до списку РНБО не потрапив.

Фото: патріарх РПЦ Кирил / з відкритих джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY