В Естонії міністр запропонував визнати РПЦ терористичною організацією

В Естонії міністр запропонував визнати РПЦ терористичною організацією

12 Квітня 2024
759
12 Квітня 2024
14:06

В Естонії міністр запропонував визнати РПЦ терористичною організацією

759
Голова естонського МВС порівняв РПЦ з ісламськими терористами, які теж ведуть «священну війну із Заходом». Він вважає, що підпорядкування церкви Москві є загрозою безпеці Естонії.
В Естонії міністр запропонував визнати РПЦ терористичною організацією
В Естонії міністр запропонував визнати РПЦ терористичною організацією

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив про намір запропонувати естонському парламенту визнати Російську православну церкву терористичною організацією. Про це він сказав в ефірі телеканалу ETV, повідомляє ERR.

«Якщо провести паралель, є ісламські терористи, які кажуть, що ведуть священну війну проти західного світу, цінностей західного світу. То сьогодні патріарх і патріархат, які діють у Москві, нічим не відрізняються від ісламських терористів», — сказав Ляенеметс.

Міністр вважає, що Московський патріархат підпорядковується правителю Росії Володимиру Путіну, який, за його словами, «керує терористичною діяльністю у світі».

Ляенеметс додав, що визнання РПЦ терористичною організацією не вплине на парафіян цієї церкви в Естонії і не означає, що її храми зачинять, але при цьому її «зв'язки з Москвою будуть розірвані». Підпорядкування церкви Москві, як вважає голова МВС, становить загрозу безпеці Естонії.

Естонська православна церква Московського патріархату наполягає, що не перебуває у прямому підпорядкуванні РПЦ і не може відповідати за висловлювання з Москви. У самій РПЦ назвали пропозицію естонського міністра «поверненням в темні часи релігійних воєн, Варфоломіївської ночі та полювання на відьом».

Нагадаємо, 27 березня в Москві з’їзд так званого Всесвітнього російського  народного собору, що діє під егідою Російської православної церкви, затвердив «наказ», що містить відкритий заклик до війни проти України та Заходу і до геноциду українського народу.

Зокрема, документ називає «СВО» — «священною війною» проти «Заходу, що впав у сатанізм», і стверджує, що існування незалежної України, яку називають «русофобським політичним режимом», має бути припинене, вся територія України повинна ввійти під безпосередній вплив Росії, а українці повинні «возз’єднатися з російським народом».

«Наказ» також закликає Росію повернутися до «існуючої більше трьох століть доктрини триєдності російського народу», що складається з «великоросів, малоросів і білорусів, які є гілками (субетносами) одного народу, а поняття “руський” охоплює всіх східних слов'ян — нащадків історичної Русі».

Головував на цьому зібранні очільник РПЦ патріарх Кирил.

Українська православна церква Московського патріархату заявила, що відмежовується від ідеології «русского міра», «категорично не поділяє і засуджує викладені в цьому документі ідеї», а заява, що так звана СВО є «священною війною», суперечить базовим принципам християнської моралі.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що організація, яка закликала росіян на «священну війну» проти України і Заходу — «Всесвітній російський  народний собор» (ВРНС), — має консультативний статус при ООН. Він повідомив, що готує звернення до Економічної та соціальної Ради ООН на предмет відповідності ВРНС цінностям ООН.

Читайте також: 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
759
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду