Американський Інститут вивчення війни назвав «ультранаціоналістичною» ідеологію, яку Російська православна церква нещодавно запропонувала Кремлю

Американський Інститут вивчення війни назвав «ультранаціоналістичною» ідеологію, яку Російська православна церква нещодавно запропонувала Кремлю

30 Березня 2024
724
30 Березня 2024
20:39

Американський Інститут вивчення війни назвав «ультранаціоналістичною» ідеологію, яку Російська православна церква нещодавно запропонувала Кремлю

724
Аналітики ISW припускають, що Кремль може вирішити не повністю приєднуватися публічно до ультранаціоналістичної ідеології РПЦ, але, швидше за все, запозичить і використає її для підтримки війни в Україні та для будь-яких майбутніх актів агресії проти сусідів Росії і проти колективного Заходу.
Американський Інститут вивчення війни назвав «ультранаціоналістичною» ідеологію, яку Російська православна церква нещодавно запропонувала Кремлю
Американський Інститут вивчення війни назвав «ультранаціоналістичною» ідеологію, яку Російська православна церква нещодавно запропонувала Кремлю

Російська православна церква об'єднала кілька кремлівських ідеологічних наративів, намагаючись сформувати ширшу націоналістичну ідеологію навколо війни в Україні та експансіоністського майбутнього Росії. Таких висновків у своєму черговому огляді перебігу російсько-української війни дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

В ISW насамперед наголосили, що Російська православна церква (РПЦ) — це підконтрольна Кремлю організація та відомий інструмент в арсеналі російської гібридної війни. 

Аналітики ISW підкреслюють, що РПЦ посилила кремлівську риторику щодо війни Росії в Україні «та назвала її екзистенціальною та цивілізаційною “священною війною”, що є важливим поворотом для російської влади, яка досі ретельно уникала офіційно трактувати вторгнення Росії в Україну як будь-який вид “війни”».

Російська православна церква, зазначають в ISW, схоже, об’єднує попередні паралельні кремлівські наративні зусилля у відносно цілісну ідеологію, зосереджену на «національній ідентичності та демографічному відродженні», яка обіцяє росіянам період національного відродження в обмін на соціальні та громадянські обов’язки.  

"РПЦ підкреслила, що "відновлення єдності російського народу" через війну в Україні є ключовою умовою виживання та успішного розвитку Росії протягом XXI століття», — пишуть фахівці Інституту, які вважають, що такий заклик до «відновлення» по суті є закликом до повного знищення української нації та її асиміляції у складі «єдиного російського народу». 

Крім того, РПЦ має на меті конвертувати етнічних білорусів у російську націю через свою концепцію «доктрини триєдиності», а також масово репатріювати інших «співвітчизників» із-за кордону. 

В ISW припускають, що Кремль може вирішити не повністю приєднуватися публічно до ультранаціоналістичної ідеології, яку запропонувала РПЦ, але, швидше за все, запозичить і використає її для підтримки військових дій в Україні та для будь-яких майбутніх актів агресії проти сусідів Росії і проти держав Заходу.

«РПЦ не визначила “священну війну” як суто православну концепцію, а натомість пов'язала її з цілеспрямовано широкою концепцією Кремля щодо того, хто є частиною російської нації та “русского міра”. Проте перемога України не становить цих екзистенційних загроз (для Росії. — Ред), оскільки боротьба України за відновлення своєї територіальної цілісності, повернення свого народу та захист своєї національної ідентичності не обмежує російську ідентичність, державність чи територіальну цілісність», — підсумовують аналітики Інституту вивчення війни. 

Як повідомляв раніше «Детектор медіа», 27 березня в Москві відбувся з’їзд  Всесвітнього російського  народного собору — організації, що перебуває під егідою Російської православної церкви, на якому було затверджено документ, так званий «наказ», що містить відкритий заклик до війни та геноциду українського народу. Головував на зібранні очільник РПЦ патріарх Кирил.

«З духовно-моральної точки зору спеціальна військова операція є священною війною, в якій Росія і її народ, захищаючи єдиний духовний простір Святої Русі, виконують місію “стримувача”, що захищає світ від натиску глобалізму і перемоги Заходу, що впав у сатанізм», — ідеться в документі.

Згідно з документом, існування незалежної України, яку в РПЦ називають «русофобським, ворожим до Росії політичним режимом», має бути припинене, вся територія України повинна ввійти під вплив РФ, а українці повинні «возз’єднатися з російським народом». Таке «возз'єднання», як бачить собі московська церква, «має стати одним із пріоритетних завдань зовнішньої політики Росії».

У вступній частині документа вказано, що він є «наказом, адресованим органам законодавчої та виконавчої влади Росії», а «доктрина триєдності народів (українців, росіян, білорусів як одного народу. — “ДМ”) має отримати законодавче закріплення, ставши невід’ємною частиною російської системи права».

На думку  Уповноваженого ВР з прав людини Дмитра Лубінця, цей документ засвідчує, що Росія за рахунок окупованих територій та українського населення, яке проживає там, планує розв’язати свої демографічні проблеми шляхом «масової репатріації.. готових до мовної та культурної інтеграції», а також через запровадження «системи освіти для приведення у відповідність до основних параметрів суверенного російського світогляду».

Омбудсман наголосив, що така політика має суттєві наслідки для збереження української ідентичності на тимчасово окупованих територіях України та матиме непоправні наслідки для дітей та молоді.

Загалом у т. зв. «наказі» церковників РПЦ український омбудсман вбачає відверту геноцидну риторику, неповагу до територіальної цілісності суверенної держави — України.

Ми також писали, що Дмитро Лубінець готує звернення до Економічної та соціальної Ради ООН на предмет відповідності Всесвітнього російського  народного собору (ВРНС), цінностям ООН.

«Попри геноцидну риторику, неповагу до територіальної цілісності суверенної держави — України, яку веде російська політична еліта, а також підконтрольна їй ВСНР, ця організація має консультативний статус при Економічній і соціальній Раді ООН. Ця рада є центральним механізмом координації діяльності системи ООН та її спеціалізованих установ і нагляду за допоміжними органами в економічній, соціальній, екологічній та суміжних сферах», — написав омбудсман.

Фото: ілюстративний колаж із сайту ГУР МО України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
724
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду