Іллю Киву заочно засудили до 14 років ув'язнення за держзраду

Іллю Киву заочно засудили до 14 років ув'язнення за держзраду

13 Листопада 2023
788
13 Листопада 2023
14:11

Іллю Киву заочно засудили до 14 років ув'язнення за держзраду

788
Розгляд відбувався за відсутності обвинуваченого (in absentia), адже Кива переховується від суду на території Росії.
Іллю Киву заочно засудили до 14 років ув'язнення за держзраду
Іллю Киву заочно засудили до 14 років ув'язнення за держзраду

Колишнього народного депутата Іллю Киву заочно засудили до 14 років ув'язнення з конфіскацією майна у справі про державну зраду та посягання на територіальну цілісність України. Про це повідомив Личаківський районний суд Львова, який виніс вирок.

Суд визнав Киву винним за статтями Кримінального Кодексу:

  • ч. 3 ст. 109 — публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу і захоплення державної влади особою, яка є представником влади, з використанням засобів масової інформації;
  • ч. 1 ст. 111 — державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України шляхом надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України;
  • ч. 2 ст. 436-1 — публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинене особою, яка є представником влади)
  • ст. 436 — публічні заклики до агресивної війни.

Розгляд кримінального провадження здійснювався у формі спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia), оскільки Кива переховується від органів слідства та суду на території Росії.

Ще у січні 2022 року Кива втік до Іспанії, а на початку масштабної агресії перебрався до Росії, там він відвідує етери російський пропагандистів і повторює фейки про «один народ».

15 березня 2022 року Верховна Рада позбавила Киву мандата народного депутата. Він був обраний від проросійської партії «ОПЗЖ». 

10 березня 2022 року Личаківський райсуд Львова заочно обрав Киві запобіжний захід — тримання під вартою. У серпні 2023-го йому повідомили про підозру у пропаганді війни та насильницької зміни конституційного ладу 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
788
Читайте також
08.12.2023 11:00
Олександр Морський
для «Детектора медіа»
2 440
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду