10 років позбавлення волі: в Одесі заочно засудили російського пропагандиста

10 років позбавлення волі: в Одесі заочно засудили російського пропагандиста

9 Червня 2023
1106
9 Червня 2023
16:12

10 років позбавлення волі: в Одесі заочно засудили російського пропагандиста

1106
Уродженець Дніпра вербував та інструктував шпигунів-диверсантів для скоєння терористичних актів на Одещині.
10 років позбавлення волі: в Одесі заочно засудили російського пропагандиста
10 років позбавлення волі: в Одесі заочно засудили російського пропагандиста

Приморський районний суд міста Одеси визнав російського пропагандиста винним у сприянні вчиненню терористичного акту та заочно засудив до 10 років позбавлення волі. Про це повідомило видання Odesa Online з посиланням на пресслужбу УСБУ в Одеській області.

За даними УНІАН, ідеться про уродженця Дніпра Олексія Анпілогова. Слідство встановило, що, будучи палким прихильником Антимайдану та не погоджуючись з ідеями Революції Гідності й державною політикою України, Анпілогов виїхав у 2014 році до Росії. Пізніше він прибув на тимчасово окуповану територію Луганської області та очолив так зване гуманітарне управління «міністерства оборони ЛНР». 

Намагаючись втілити план створення «Новоросії», у квітні–червні 2014 року злочинець завербував двох мешканців Одеси на вчинення диверсій та терактів. Вони мали збирати інформацію про місцевість, фотографувати об’єкти інфраструктури, стежити за проукраїнськими активістами та офісами проукраїнських громадських об’єднань в Одесі. Крім того, московського куратора цікавила інформація про соціально-політичну ситуацію в місті та настрої одеситів після трагічних подій 2 травня 2014 року. 

Завербовані одесити отримували від куратора гроші, комп’ютерну техніку, засоби конспіративного зв’язку, зброю та сировину для вибухівки. Проте у червні 2014 року на стадії підготовки злочинів їх затримали співробітники СБУ. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну пропагандиста регулярно цитували росЗМІ, називаючи військовим експертом. Вироком суду зловмисника визнано винним за ч. 2 ст. 258-4 (сприяння вчиненню терористичного акту з ознаками вербування кількох осіб) Кримінального кодексу України та засуджено до 10 років позбавлення волі. Початок терміну відбування покарання засудженому обчислюватимуть з дати його затримання та реального виконання покарання.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Служба безпеки України затримала в Одесі інтернет-провокатора, який продавав фейкові посвідчення журналістів і закликав до зриву мобілізації. За даними слідства, після 24 лютого 2022 року він поширював у соцмережах кремлівські наративи від імені «редколегії журналу», який нібито висловлює «думку» мешканців Одеси.

Крім того, нещодавно на Харківщині засудили до 5 років позбавлення волі місцевого мешканця, який створив проросійський сайт, де закликав РФ завдавати ракетних ударів по території України.

Ще раніше заочно засудили до 20 років позбавлення волі закарпатця Петра Гецка, який агітував за зміну територіальної цілісності України. Засуджений закликав Путіна утворити на території західних областей України «Підкарпатську Русь». Себе ж Гецко бачив її «прем’єр-міністром».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1106
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду