У Монголії журналістку заарештували через критику судової влади в соцмережах

У Монголії журналістку заарештували через критику судової влади в соцмережах

25 Грудня 2023
869

У Монголії журналістку заарештували через критику судової влади в соцмережах

869
Журналістку видання Zarig.mn Унурцецег Наран з початку грудня тримають у слідчому ізоляторі за звинуваченням у «поширенні неправдивої інформації».
У Монголії журналістку заарештували через критику судової влади в соцмережах
У Монголії журналістку заарештували через критику судової влади в соцмережах

Організація «Репортери без кордонів» (RSF) закликала владу Монголії звільнити журналістку Унурцецег Наран, яку з початку грудня тримають у слідчому ізоляторі за звинуваченням у «поширенні неправдивої інформації». Її заарештували після того, як вона розмістила коментарі з критикою судової влади в соцмережах.

Монгольська комісія з регулювання зв’язку також заблокувала на два дні її видання Zarig.mn, однак згодом відновила доступ до сайту після протестів медійників.

13 жовтня Генеральна судова рада закликала відкрити справу проти журналістки. Наран заарештували 4 грудня та відправили на місяць під варту до монгольської столиці Улан-Батора, а 19 грудня окружний кримінальний суд вчетверте залишив без змін рішення про запобіжний захід.

«Цей випадок став несподіванкою, оскільки протягом останніх трьох десятиліть Монголія продемонструвала чіткі зусилля щодо дотримання принципів свободи та плюралізму ЗМІ», — прокоментував директор Азійсько-тихоокеанського бюро RSF Седрік Альвіані.

Раніше Унурцецег Наран викривала корупцію та практику відмивання грошей серед високопоставлених монгольських чиновників, зокрема у матеріалах стосовно шахрайства з Банком розвитку 2022 року та використання коштів державної позики на освіту в травні 2023-го.

Впродовж останніх чотирьох років політики, згадані в її статтях, ініціювали проти журналістки 16 звинувачень у наклепі. Наран виграла більшість справ, однак їй усе ще загрожує штраф у розмірі близько 750 євро.

Нещодавно ми також писали про те, що Євросоюз закликав Азербайджан звільнити незаконно затриманих журналістів та активістів. На думку речника ЄС, нещодавні затримання можуть свідчити про згортання простору для незалежної журналістики та обмеження свободи слова в країні.

На світлині — журналістка Унурцецег Наран

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
869
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду