CNN: США вишукують по світу російських шпигунів, щоб обміняти їх на ув’язненого в Росії журналіста Гершковича

CNN: США вишукують по світу російських шпигунів, щоб обміняти їх на ув’язненого в Росії журналіста Гершковича

12 Травня 2023
584
12 Травня 2023
12:38

CNN: США вишукують по світу російських шпигунів, щоб обміняти їх на ув’язненого в Росії журналіста Гершковича

584
У пошуку агентів Росії Штати звернулися по допомогу до союзників. Вашингтон також розглядає можливість певного послаблення санкцій проти Росії, щоб звільнити Гершковича і затриманого військового Вілана.
CNN: США вишукують по світу російських шпигунів, щоб обміняти їх на ув’язненого в Росії журналіста Гершковича
CNN: США вишукують по світу російських шпигунів, щоб обміняти їх на ув’язненого в Росії журналіста Гершковича

США шукають по всьому світу російських шпигунів, яких можна було б обміняти на двох незаконно утримуваних у Росії американців — журналіста Евана Гершковича і колишнього військового Пола Вілана. Штати звернулися в цьому питанні по допомогу до союзників. Крім того, Вашингтон розглядає навіть можливість незначного послаблення санкцій проти Росії, щоб звільнити своїх в'язнів Кремля. Про це повідомляє видання CNN із посиланням на власні джерела.

Як пише видання, оскільки Штати нині не утримують під вартою шпигунів високого рівня, вони зверталися до деяких країн, які нещодавно затримали російських агентів, зокрема Бразилії, Норвегії та Німеччини, а також держав колишнього соціалістичного блоку.

Німеччина утримує під вартою колишнього полковника російської розвідки Вадима Красікова, який, на думку багатьох, пише видання, очолює список в'язнів, яких би Росія воліла повернути. Джерела повідомили CNN, що Москва «найбільше зацікавлена» саме в екстрадиції Красікова, ув'язненого в Німеччині за вбивство в берлінському парку громадянина Грузії у 2019 році.

Наприкінці минулого року Норвегія заарештувала іншого російського шпигуна, який видавав себе за науковця. Такого ж квазінауковця Сергія Черкасова затримали у Бразилії наприкінці минулого року. Він навчався у престижній Школі вищих міжнародних досліджень Джона Гопкінса у Вашингтоні, де видавав себе за бразильського студента. Його заарештували за шахрайство з особистими даними. Водночас Міністерство юстиції США виявило, що він працював на російську військову розвідку, і звернулося у квітні до Бразилії з проханням про екстрадицію.

Крім того, торік Естонія також заарештувала громадянина Росії, офіцера ФСБ Вадима Конощенка, який намагався переправити до РФ тисячі патронів, напівпровідників та інших електронних компонентів американського виробництва. Нещодавно ймовірні російські шпигуни були також заарештовані в Польщі, Швеції та Словенії.

Інший можливий інструмент для звільнення своїх громадян, який є в розпорядженні США, — це санкції проти російських угруповань, звинувачених у причетності до захоплення американців у заручники. У квітні, зокрема, під санкції потрапила ФСБ.

Водночас, як пише CNN, представники адміністрації США визнають, що скасування таких санкцій навряд чи буде переконливим аргументом для звільнення американців.

Видання нагадує, що США вже мають досвід обмінів своїх громадян, затриманих у Росії. У квітні минулого року адміністрація Байдена домоглася звільнення американця Тревора Ріда, якого утримували в РФ з 2019 року, в обмін на засудженого російського наркоконтрабандиста Костянтина Ярошенка. У грудні Москва погодилася обміняти американську баскетбольну зірку Бріттні Ґрінер на торговця зброєю Віктора Бута.

У березні цього року держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що США висунули «серйозну пропозицію» щодо звільнення колишнього військового Пола Вілана, який незаконно утримується в Росії з 2018 року за звинуваченням у шпигунстві, але Москва на неї не відгукнулася.

CNN відзначає, що на відміну від успішних історій обміну Ґрінер і Ріда, Росія розглядає утримуваних сьогодні і військового Вілана, і журналіста Гершковича як шпигунів. І хоча США утримують під вартою багатьох російських кіберзлочинців, Росія не бажає обмінювати їх на американців, звинувачених у шпигунстві.

Нагадаємо, російська ФСБ затримала в Єкатеринбурзі журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича 29 березня 2023 року. Проти нього порушили кримінальну справу за шпигунство. ФСБ РФ заявила, що він нібито «збирав свідчення про підприємство російського ВПК». Сам журналіст оскаржив свій арешт

Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та вимагає негайно звільнити Гершковича. Видання встановило, що російські спецслужби стежили за Гершковичем напередодні його затримання. 

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила затримання в Росії американського кореспондента Гершковича. Так само засудили дії російської влади США та Євросоюз.

Президент США Джо Байден закликав Росію звільнити заарештованого журналіста. До того ж адміністрація президента закликала своїх громадян, зокрема журналістів, залишити територію Росії.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що Кремль намагатиметься використати арешт журналіста як важіль, щоб отримати поступки з боку Сполучених Штатів.

17 квітня посолка США в Росії Лінн Трейсі вперше відвідала в СІЗО «Лефортово» Евана Гершковича. Того ж дня Московський міський суд відхилив апеляцію Гершковича та залишив його під вартою.

24 квітня понад 300 журналістів з різних світових ЗМІ звернулися до глави МЗС РФ Лаврова з вимогою звільнити Евана Гершковича.

Фото: Sefa Karacan / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
584
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду