Олександр Дубінський у суді: «У мене зламані 10-те та 11-те ребра з лівої сторони. І це фактично встановлює катування»

Олександр Дубінський у суді: «У мене зламані 10-те та 11-те ребра з лівої сторони. І це фактично встановлює катування»

7 Грудня 2023
920
7 Грудня 2023
15:59

Олександр Дубінський у суді: «У мене зламані 10-те та 11-те ребра з лівої сторони. І це фактично встановлює катування»

920
Нардеп стверджує, що Київське СІЗО намагається приховати факти його катування та завдання тілесних ушкоджень.
Олександр Дубінський у суді: «У мене зламані 10-те та 11-те ребра з лівої сторони. І це фактично встановлює катування»
Олександр Дубінський у суді: «У мене зламані 10-те та 11-те ребра з лівої сторони. І це фактично встановлює катування»

Сьогодні під час засідання в Київському апеляційному суді нардеп Олександр Дубінський показав нібито докази того, що має переломи. Він також заявив про те, що тепер Київський СІЗО начебто намагається приховати факти його катування та завдання тілесних ушкоджень «задля того, щоб примусити відмовитися від показів у справі №0676. Це справа Деркача, розглядає Вищий антикорупційний суд».

Як повідомило Суспільне, сьогоднішнє засідання у Київському апеляційному суді проходить у закритому режимі, хоч сторона підозрюваного просила про відкрите засідання. Захисники знову намагаються опротестувати тримання Дубінського під вартою, у зв’язку з чим подавали апеляцію.

Дубінський на своєму ютуб-каналі виклав майже 7-хвилинний відеозапис сьогоднішнього судового засідання з виступом на ньому свого адвоката, а також власне самого нардепа і подальшим оголошенням суддею закритого режиму.  

«Сьогодні я пройшов рентген нарешті після п'яти днів вимог, — повідомив Дубінський. — Сьогодні висновок, який мені надано в Київському слідчому ізоляторі, державній установі: у мене зламані 10-те та 11-те ребро з лівої сторони. І це фактично встановлює катування, які відбувались…ось можете подивитись…».

На це суддя зауважила: «Я так розумію, що ці заяви ви робите не так для суду, як для преси?».

«І для суду, і для преси, аби мої тілесні ушкодження, які мені були нанесені у Київському СІЗО, були відомі на широкий загал. Ми вимагали саме відкритого засідання, щоб говорити і про це в тому числі», — відповів підозрюваний.

Суддя на це констатувала, що тепер суспільство поінформоване, і запитала в Дубінського, чи має він ще клопотання. На це нардеп попросив зафіксувати, що в нього «синє вухо, і всередині, і за вухом…».

Дубінський заявив, що тепер Київський СІЗО намагається приховати факти його катування та нанесення тілесних ушкоджень «задля того, щоб примусити відмовитися від показів у справі №0676. Це справа Деркача, розглядає Вищий антикорупційний суд».

Нагадаємо, в липні цього року Вищий антикорупційний суд України задовольнив клопотання детектива НАБУ про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування щодо екснардепа Андрія Деркача, якого підозрюють у державній зраді та незаконному збагаченні.

У серпні НАБУ і САП повідомили, що завершили досудове розслідування. Слідство встановило, що упродовж 2019–2022 років нардеп одержав щонайменше 567 тисяч доларів США від правоохоронних та розвідувальних органів РФ за підривну діяльність проти України. 

На сьогодні Андрію Деркачу інкриміновано вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ст. 368-5 КК України.

У суботу, 2 грудня, адвокати Олександра Дубінського заявили в його телеграм-каналі про те, що нардепу завдали тілесних ушкоджень у слідчому ізоляторі. За їхніми словами, медики, які прибули на місце, «констатували гематоми, а також підозру на перелом ребра». Сторона захисту вимагає перевести Дубінського до ізолятора СБУ.

3 грудня Головне управління Національної поліції повідомило, що «за результатами перевірки, судово-медичного дослідження, інформація, викладена у повідомленні (адвоката Дубінського про те, що нардеп протягом 2 днів зазнавав катувань — ДМ), не підтвердилася».

Нагадаємо, в ніч з 13 на 14 листопада Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід народному депутату Олександру Дубінському у вигляді тримання під вартою на 60 діб без альтернативи внесення застави.

Наразі Олександр Дубінський перебуває в загальній камері Київського слідчого ізолятора. Там він має індивідуальне спальне місце та не забезпечений жодними привілеями через свій статус. При цьому суд відхилив клопотання прокурорів заборонити йому під час перебування в СІЗО користуватися соцмережами, зокрема проводити відеотрансляції. 

Дубінському повідомили про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 ККУ) та створенні, керівництві й участі у злочинній організації (ч. 1 ст. 255).

Як з’ясували правоохоронці, фігурант входив до складу злочинної організації, яку сформувало Головне управління Генштабу Збройних сил Росії (відоме як ГРУ) і «працював» на росіян під псевдонімом «Буратіно».

Основним завданням цієї організації була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація нашої держави на міжнародній арені. За це учасники угруповання отримували гроші від воєнної розвідки РФ. Слідчі встановили, що фігурант поширював фейки про вище військово-політичне керівництво нашої держави, зокрема про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2020 році.

За даними слідства, крім Дубінського до складу ворожої групи входили екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення росіян утік за кордон, колишній прокурор Костянтин Кулик з позивним «Птичка» та інші.

Раніше, 9 серпня 2023 року, генеральний прокурор України також повідомив про підозру Дубінському у внесенні службовою особою неправдивих відомостей до офіційних документів.

Справа стосується того, що наприкінці червня 2023 року Дубінський виїхав за кордон, нібито супроводжуючи тяжкохворого батька. У СБУ виявили, що батько депутата виїжджав за кордон і повертався звідти самостійно, без фактичного супроводу парламентаря. Крім того, у період перебування за кордоном депутат підписував та направляв офіційні документи до державних органів. На думку слідства, це може свідчити про їх підроблення.

10 листопада 2023 року Державне бюро розслідувань повідомило, що завершило досудове розслідування щодо Дубінського. За даними слідства, брат співмешканки нардепа Дубінського намагався виїхати автомобілем з України до Молдови через документи, внесені в систему «Шлях». З’ясувалося, що насправді чоловік за вказівкою Дубінського мав прибути до Молдови для перегону особистого елітного авто нардепа з автостоянки міжнародного аеропорту Кишинева до Відня.

У минулому Дубінський тривалий час працював на «1+1». У 2010 році став креативним продюсером департаменту журналістських розслідувань телеканалу, а у 2014 році — ведучим програми «Гроші». Крім того, з 2012 року під керівництвом Олександра Дубінського на телеканалі «1+1» почала виходити програма «Українські сенсації».

Як писав MediaSapiens, окремі випуски «Українських сенсацій» виглядали як політичні замовлення, причому за своїм змістом перегукувалися з інтересами власника телеканалу Ігоря Коломойського.

У листопаді 2019-го журналісти Bihus.Info повідомили, що Дубінський і його родина протягом останніх кількох років стали власниками загалом 24 квартир, 17 автівок, двох будинків і 70 соток землі на загальну суму близько 2,5 млн доларів. Тоді ж нардеп сказав свою крилату фразу «Мама любит скорость».

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
920
Читайте також
10.11.2023 11:34
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 051
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду