Суд не погодився випустити Дубінського із СІЗО

Суд не погодився випустити Дубінського із СІЗО

27 Грудня 2023
985
27 Грудня 2023
17:18

Суд не погодився випустити Дубінського із СІЗО

985
На рішення представників Феміди вплинули результати медичного огляду нардепа, які, за словами його адвоката, засвідчують перелом двох ребер та забій грудної клітини.
Суд не погодився випустити Дубінського із СІЗО
Суд не погодився випустити Дубінського із СІЗО

Печерський райсуд Києва залишив без змін запобіжний захід для народного депутата Олександра Дубінського, якого звинувачують у держзраді. Про це повідомила кореспондентка Суспільного із зали суду. Таким чином Дубінський перебуватиме під вартою й надалі. Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Адвокат Дубінського просив змінити запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт, аргументуючи при цьому свою позицію побиттям Дубінського в СІЗО, внаслідок чого він отримав тілесні травми і погіршення стану здоров’я. Захисник нардепа також надав суду результати медичного огляду Дубінського, які, за його словами, засвідчують перелом двох ребер та забій грудної клітини.

Олександр Дубінський зі свого боку заявив, що побиття пов’язане з його критикою української влади.

Раніше Київський апеляційний суд залишив без змін запобіжний захід Дубінському — тримання під вартою до 12 січня 2024 року без права на заставу. На засіданні Дубінський показав нібито докази того, що має переломи. 2 грудня адвокати Дубінського заявили, буцімто нардепу завдали тілесних ушкоджень у слідчому ізоляторі. За їхніми словами, медики, які прибули на місце, «констатували гематоми, а також підозру на перелом ребра». Поліція Києва заявила, що перевірила інформацію про побиття в СІЗО Олександра Дубінського — за даними правоохоронців, вона не відповідає дійсності.

Як повідомлялось, 13 листопада 2023 року Олександру Дубінському повідомили про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 ККУ) та створенні, керівництві й участі у злочинній організації (ч. 1 ст. 255). Як з’ясували правоохоронці, фігурант входив до складу злочинної організації, яку сформувало Головне управління Генштабу Збройних сил Росії (відоме як ГРУ), і «працював» на росіян під псевдонімом «Буратіно».

За даними слідства, крім Дубінського, до складу ворожої групи входили екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення росіян утік за кордон, колишній прокурор Костянтин Кулик з позивним «Птичка» та інші.

У минулому Дубінський тривалий час працював на «1+1». У 2010 році став креативним продюсером департаменту журналістських розслідувань телеканалу, а у 2014 році — ведучим програми «Гроші». 

Влітку 2019 року Дубінський був обраний депутатом Верховної Ради від партії «Слуга народу». У листопаді 2019-го журналісти Bihus.Info повідомили, що Дубінський і його родина протягом останніх кількох років стали власниками загалом 24 квартир, 17 автівок, двох будинків і 70 соток землі на загальну суму близько 2,5 млн доларів. Тоді ж нардеп сказав свою крилату фразу «Мама любит скорость».

24 листопада 2020 року Офіс генпрокурора почав досудове розслідування щодо ймовірної державної зради Олександра Дубінського. 11 січня 2021 року Офіс генпрокурора відкрив ще два кримінальні провадження проти Дубінського — щодо можливого ухилення від сплати податків (ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу) та ймовірної легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 209 ККУ). Того ж дня уряд США запровадив санкції проти Олександра Дубінського та ще низки українських громадян і медіа. Їх обвинувачують у втручанні в американські вибори та належності до «російської мережі впливу». 

15 березня 2021 року народного депутата Олександра Дубінського виключили з членів політичної партії «Слуга народу» через порушення статуту та непокору керівним органам партії. 

Нині Олександр Дубінський перебуває в загальній камері Київського слідчого ізолятора. Там він має індивідуальне спальне місце та не забезпечений жодними привілеями через свій статус. При цьому суд відхилив клопотання прокурорів заборонити йому під час перебування в СІЗО користуватися соцмережами, зокрема проводити відеотрансляції. 

На фото — нардеп Олександр Дубінський під час судового засідання 27 грудня 2023 року

Фото: Дар'я Кінша / Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
985
Читайте також
14.03.2023 20:54
Роман Мельник
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
3 150
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду