Слідство щодо підозрюваного у держзраді Андрія Деркача завершено

Слідство щодо підозрюваного у держзраді Андрія Деркача завершено

3 Серпня 2023
2990
3 Серпня 2023
13:27

Слідство щодо підозрюваного у держзраді Андрія Деркача завершено

2990
За даними слідства, нардеп отримав $567 000 від спецслужб РФ за підривну діяльність проти України.
Слідство щодо підозрюваного у держзраді Андрія Деркача завершено
Слідство щодо підозрюваного у держзраді Андрія Деркача завершено

НАБУ і САП завершили розслідування за підозрою народного депутата України III—IX скликань Андрія Деркача у державній зраді та незаконному збагаченні. Про це повідомляють пресслужби відомств.

Слідство встановило, що упродовж 2019-2022 років нардеп одержав щонайменше 567 тисяч доларів США від правоохоронних та розвідувальних органів РФ за підривну діяльність проти України. Гроші український парламентар відпрацьовував через вчинення різноманітних дій, зокрема й в публічній площині, спрямованих на дискредитацію іміджу України на міжнародній арені, погіршення дипломатичних відносин між США та Україною, а також ускладнення інтеграції України до Європейського Союзу й НАТО.

У липні 2022 року під час обшуків НАБУ та САП виявили та вилучили матеріали, які свідчили про тривалу підривну діяльність народного депутата, його сталі зв’язки з представниками держави-агресора та колаборантами. У вересні нардепу заочно повідомили про підозру, оскільки він переховується від слідства, а також оголосили в розшук. 

На сьогодні Андрію Деркачу інкриміновано вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ст. 368-5 КК України.

«Зважаючи на те, що нардеп переховується від слідства, прийнято рішення про оголошення його в розшук. Також слідчим суддею Вищого антикорупційного суду за результатом розгляду клопотання, погодженого Генеральним прокурором, винесено ухвалу про дозвіл на затримання вказаної особи», — зауважили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Розслідування кримінальних правопорушень, вчинених Деркачем, здійснюється за процесуального керівництва прокурорів САП детективами НАБУ за оперативного супроводу департаменту контррозвідки СБУ. Розслідування триває.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Верховна Рада України позбавила Андрія Деркача депутатського мандата. Це відбулось у січні 2023 року. 

До того, у серпні 2021 року, РНБО запровадила проти Деркача персональні санкції. Також на нардепа наклали санкції Сполучені Штати. У березні 2021 року національна розвідка США заявила, що Деркач брав участь у спробах Росії організувати кампанію з дискредитації тоді ще кандидата від Демократичної партії Джо Байдена під час президентських виборів 2020 року.

У червні 2022 року СБУ повідомила про викриття мережі агентів Головного управління Генштабу Росії, до якої входив народний депутат Андрій Деркач. У вересні 2022 року Деркача оголосили в розшук за підозрою у держзраді та незаконному збагаченні.

27 жовтня 2022 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно заарештував Деркача за підозрою у державній зраді та незаконному збагаченні.

Багато років Андрій Деркач був почесним президентом медіахолдингу «Ера-медіа» та головою художньої ради ТРК «Ера». У 2016 році він переписав 90% корпоративних прав на свої медіаактиви на Антона Сімоненка, який значився помічником народного депутата. У серпні 2017 року Деркач звертався до тодішнього президента України Петра Порошенка з відкритим листом, у якому повідомив про можливі обшуки в офісі його медіахолдингу і попросив захисту. 




Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2990
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду