Олександру Дубінському оголосили про підозру

Олександру Дубінському оголосили про підозру

9 Серпня 2023
1843
9 Серпня 2023
12:55

Олександру Дубінському оголосили про підозру

1843
Нардепа підозрюють у внесенні неправдивих відомостей до офіційних документів, на підставі яких він виїхав за кордон.
Олександру Дубінському оголосили про підозру
Олександру Дубінському оголосили про підозру

Генеральний прокурор України повідомив про підозру народному депутату Олександру Дубінському. Про це Дубінський сповістив у своєму телеграм-каналі, записавши відеозвернення під дверима ДБР, куди його в середу, 9 серпня, вкотре викликали на допит.

За словами народного депутата, напередодні в його офісі до четвертої ранку проводився обшук, після чого йому оголосили підозру.     

Вона стосується внесення службовою особою неправдивих відомостей до офіційних документів, на підставі яких він виїхав за кордон нібито для супроводження батька на лікування.

За даними «Української правди», слідство встановило, що народний депутат отримав дозвіл залишити Україну під цим приводом та самостійно покинув країну 27 червня 2023 року.

Своєю чергою батько нардепа самостійно виїхав за кордон 26 червня 2023 року, а потім повернувся до України 11 липня 2023 року. Сам нардеп повернувся до України лише 27 липня 2023 року.

Правоохоронці отримали інформацію, що під час перебування за кордоном народний депутат встиг двічі відвідати Італію, Хорватію та Іспанію.

Зокрема, з 20 по 27 липня він перебував в Іспанії та зупинявся в готелі Mediterraneo у Кастельдефельсі та в готелі Vincci Bit у Барселоні.

Дубінський заявив про те, що це «політичне замовлення», та висловив упевненість, що справа проти нього «розвалиться».

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», 4 серпня 2023 року народного депутата України Олександра Дубінського вже викликали на допит в ДБР у межах кримінального провадження, яке розслідується за двома статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 1 ст. 366 (службове підроблення);

  • ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчинені особою, яка має право доступу до неї, за попередньою змовою з групою осіб).

Також ми писали про те, що наприкінці червня 2023 року Дубінський виїхав за кордон, за його словами, супроводжуючи батька, який лікується від важкої хвороби. 

Правоохоронці зацікавились не лише обставинами, повʼязаними з виїздом народного депутата за кордон у період воєнного стану, а й тим, яким чином депутат виконував свої обовʼязки, перебуваючи за кордоном, підписував документи, та іншими важливими деталями.

У четвер, 3 серпня, ДБР спільно із САП провели обшуки в нардепа. Дубінський назвав їх незаконними, зазначивши, що метою обшуків було виявлення будь-якого компромату, який може бути використаний для його дискредитації. Звинувачення на свою адресу з боку правоохоронців нардеп вважає надуманими та покликаними припинити його опозиційну діяльність.

У минулому Дубінський тривалий час працював на «1+1». У 2010 році став креативним продюсером департаменту журналістських розслідувань телеканалу, а у 2014 році — ведучим програми «Гроші». Крім того, з 2012 року під керівництвом Олександра Дубінського на телеканалі «1+1» почала виходити програма «Українські сенсації».

Як писав MediaSapiens, окремі випуски «Українських сенсацій» виглядали як політичні замовлення, причому за своїм змістом перегукувалися з інтересами власника телеканалу Ігоря Коломойського. 

У 2019 році Дубінський був обраний депутатом Верховної Ради від партії «Слуга народу». Вже як народний депутат у квітні 2020-го він подав понад тисячу поправок до «антиколомойського»  законопроєкту і в такий спосіб намагався блокувати ухвалення закону, який заборонив би повернення «ПриватБанку» колишньому власнику Ігорю Коломойському. Крім того, як встановили журналісти Bihus.Info, нардеп Дубінський відвідував Коломойського після важливих голосувань у Верховній Раді.

24 листопада 2020 року Офіс генпрокурора почав досудове розслідування щодо ймовірної державної зради Олександра Дубінського. 11 січня 2021 року Офіс генпрокурора відкрив ще два кримінальні провадження проти Дубінського щодо можливого ухилення від сплати податків (ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу) та ймовірної легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 209 ККУ).

Того ж дня уряд США запровадив санкції проти Олександра Дубінського та ще низки українських громадян і медіа. Їх обвинувачують у втручанні в американські вибори та належності до «російської мережі впливу». Після цього сайт блогера dubinsky.pro перестав працювати. 28 січня 2021-го сервіс відеохостингу YouTube «за порушення правил спільноти» видалив канал Дубінського, у якого було понад 350 тисяч підписників.

15 березня 2021 року народного депутата Олександра Дубінського виключили з членів політичної партії «Слуга народу» через порушення статуту та непокору керівним органам партії. 

У січні 2021 року телеканал «1+1» провів неанонсований ефір програми «Право на владу» для відбілювання Дубінського. За даними моніторингу, ефір перетворився на колективний захист депутата, на його підтримку висловлювалась ведуча Наталія Мосейчук, а критикував його дії лише один учасник програми.

У листопаді 2019-го журналісти Bihus.Info повідомили, що Дубінський і його родина протягом останніх кількох років стали власниками загалом 24 квартир, 17 автівок, двох будинків і 70 соток землі на загальну суму близько 2,5 млн доларів. Тоді ж нардеп сказав свою крилату фразу «Мама любит скорость».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1843
Читайте також
10.11.2023 11:34
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 051
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Valik
260 дн. тому
Горбунову пидарасу винисіть підозру
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду