Адвокати Олександра Дубінського повідомили, що нардепа побили в СІЗО

Адвокати Олександра Дубінського повідомили, що нардепа побили в СІЗО

2 Грудня 2023
29081
2 Грудня 2023
15:32

Адвокати Олександра Дубінського повідомили, що нардепа побили в СІЗО

29081
Дубінський повідомив про інцидент своїм адвокатам та адміністрації слідчого ізолятора. Медики, які прибули на місце, констатували множинні гематоми, а також підозру на перелом ребра.
Адвокати Олександра Дубінського повідомили, що нардепа побили в СІЗО
Адвокати Олександра Дубінського повідомили, що нардепа побили в СІЗО

У суботу, 2 грудня, народний депутат Олександр Дубінський, підозрюваний у державній зраді та підробленні документів, заявив про побиття у слідчому ізоляторі. Про це написали адвокати в його телеграм-каналі.

Дубінський повідомив про інцидент своїм адвокатам та адміністрації СІЗО. Медики, які прибули на місце, констатували множинні гематоми, а також підозру на перелом ребра.

Наразі нардеп очікує на приїзд працівників поліції для складання акту про тілесні ушкодження, а також вимагає приїзду начальника Київського слідчого ізолятора і негайної реакції міністра юстиції Дениса Малюськи, генерального прокурора Андрія Костіна та голови національної поліції Ігоря Клименка.

«Існує реальна небезпека здоров'ю та загроза життю народного депутата України. Очевидно, що хтось прямо зацікавлений у фізичному усуненні Дубінського в умовах Київського СІЗО», — вважають адвокати.

Сторона захисту вимагає негайного рішення, яке дозволить перевести Олександра Дубінського до слідчого ізолятора СБУ.

У коментарі hromadske адвокат нардепа Руслан Гладкий сказав, що не може оприлюднити світлини ушкоджень на тілі Дубінського, адже охоронці на вході в СІЗО забирають телефони у всіх відвідувачів. За словами адвоката, у його підзахисного є синці під правим оком та на лівому вусі, а також гематома з лівого боку з переходом на спину. Ушкодження можуть свідчити про тріщину або перелом ребра.

«Йому важко дихати, повертатися. Він може рухатися, але дуже-дуже тяжко. У нього болять усі внутрішні органи, болять ноги. Коротко кажучи, били так, щоб не залишалося слідів. Били по ногах, животу. Є ймовірність того, що пошкоджені навіть внутрішні органи», — розповів Гладкий.

Нагадаємо, в ніч з 13 на 14 листопада Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід народному депутату Олександру Дубінському у вигляді тримання під вартою на 60 діб без альтернативи внесення застави.

Наразі Олександр Дубінський перебуває в загальній камері Київського слідчого ізолятора. Там він має індивідуальне спальне місце та не забезпечений жодними привілеями через свій статус. При цьому суд відхилив клопотання прокурорів заборонити йому під час перебування в СІЗО користуватися соцмережами, зокрема проводити відеотрансляції. 

Дубінському повідомили про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 ККУ) та створенні, керівництві й участі у злочинній організації (ч. 1 ст. 255).

Як з’ясували правоохоронці, фігурант входив до складу злочинної організації, яку сформувало Головне управління Генштабу Збройних сил Росії (відоме як ГРУ) і «працював» на росіян під псевдонімом «Буратіно».

Основним завданням цієї організації була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація нашої держави на міжнародній арені. За це учасники угруповання отримували гроші від воєнної розвідки РФ. Слідчі встановили, що фігурант поширював фейки про вище військово-політичне керівництво нашої держави, зокрема про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2020 році.

За даними слідства, крім Дубінського, до складу ворожої групи входили екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення росіян утік за кордон, колишній прокурор Костянтин Кулик з позивним «Птичка» та інші.

Раніше, 9 серпня 2023 року, генеральний прокурор України також повідомив про підозру Дубінському у внесенні службовою особою неправдивих відомостей до офіційних документів.

Справа стосується того, що наприкінці червня 2023 року Дубінський виїхав за кордон, нібито супроводжуючи тяжкохворого батька. У СБУ виявили, що батько депутата виїжджав за кордон і повертався звідти самостійно, без фактичного супроводу парламентаря. Крім того, у період перебування за кордоном депутат підписував та направляв офіційні документи до державних органів. На думку слідства, це може свідчити про їх підроблення.

10 листопада 2023 року Державне бюро розслідувань повідомило, що завершило досудове розслідування щодо Дубінського. За даними слідства, брат співмешканки нардепа Дубінського намагався виїхати автомобілем з України до Молдови через документи, внесені в систему «Шлях». З’ясувалося, що насправді чоловік за вказівкою Дубінського мав прибути до Молдови для перегону особистого елітного авто нардепа з автостоянки міжнародного аеропорту Кишинева до Відня.

Фото: Стас Юрченко/ «Ґрати»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29081
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тетяна
146 дн. тому
А як простих людей б'ють,так нічого і нікого не викликають і нікого не переводять!!!
Putin Kaput
147 дн. тому
А чого не вбили
труп путина
147 дн. тому
Навіть для зеків було нестерпно сидіти поряд з такою наволоччю як дубінскький:))) Це гівно треба кожен день пиздити.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду