Нардепу Дубінському оголосили нову підозру. Йому загрожує до 7 років тюрми

Нардепу Дубінському оголосили нову підозру. Йому загрожує до 7 років тюрми

3 Листопада 2023
3734
3 Листопада 2023
22:13

Нардепу Дубінському оголосили нову підозру. Йому загрожує до 7 років тюрми

3734
Депутат Верховної Ради звинувачується у нелегальному переправленні за кордон свого родича завдяки системі “Шлях”.
Нардепу Дубінському оголосили нову підозру. Йому загрожує до 7 років тюрми
Нардепу Дубінському оголосили нову підозру. Йому загрожує до 7 років тюрми

Служба безпеки та ДБР зібрали доказову базу на чинного народного депутата, який підозрюється в організації схеми для незаконного виїзду чоловіків за кордон, повідомляє СБУ. 

За інформацією Української правди, йдеться про Олександра Дубінського. 

Сьогодні йому повідомлено про підозру за ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон). 

Як свідчать матеріали слідства, депутату вдалося нелегально переправити до сусідньої європейської країни рідного брата своєї цивільної дружини. 

Для цього народний обранець використовував підконтрольну громадську організацію, щоби через неї вносити «потрібних людей» у систему «Шлях» нібито як волонтерів. 

Встановлено, що частину документів, необхідних для втечі «клієнта» за межі України, народний депутат зберігав у свого експомічника – депутата Київської обласної ради 8-го скликання, а також у директора підконтрольної громадської організації "Медіаоборона". 

У Службі безпеки додають, що під час обшуків у фігурантів справи правоохоронці вилучили флеш-носії та мобільні телефони із доказами незаконної діяльності; печатки, листи, договори та інші документи, які використовували для внесення недостовірних відомостей до системи «Шлях». 

“Наразі директору залученої до оборудки громадської організації також повідомлено про підозру за ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон)”, - інформують у відомстві. 

Повідомляється, що наразі вирішується питання про обрання фігурантам запобіжного заходу. Досудове розслідування триває. 

Санкція статті передбачає покарання до 7 років тюрми. 

Заходи проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора. 

1 листопада Служба безпеки України та Державне борю розслідувань повідомили, що проводять обшуки у спільників та у приймальні народного депутата України, який причетний до схеми незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

З данними слідства, родич співмешканки нардепа намагався виїхати автомобілем з України до Молдови через один з пропускних пунктів. Як підставу для перетину кордону він надав документи, внесені в систему «Шлях» — витяг з розпорядження Київської обласної військової адміністрації про виїзд за межі України водіїв, що здійснюють перевезення для потреб ЗСУ та інших формувань.

Цей дозвіл він отримав на замовлення Вишгородської районної військової адміністрації на підставі клопотання Громадської організації «Медіаоборона». Сам свояк нардепа пізніше засвідчив, що не обізнаний з діяльністю цієї громадської організації. Також з’ясувалось, що насправді чоловік, за вказівкою народного депутата, мав прибути до Кишинева, де мав чекати подальших інструкцій щодо перегону особистого елітного авто нардепа з автостоянки міжнародного аеропорту Кишинева до Відня. За даними джерела «УП», йдеться про Toyota Land Cruiser 200.

Раніше, 3 серпня, ДБР спільно із САП вже провели обшуки в Дубінського. 4 серпня його викликали на допит у ДБР, а 9 серпня генеральний прокурор України повідомив про підозру Дубінському у внесенні службовою особою неправдивих відомостей до офіційних документів.

Справа стосується того, що наприкінці червня 2023 року Дубінський виїхав за кордон, за його словами, супроводжуючи батька, який лікується від важкої хвороби. У СБУ зазначили, що, хоч депутат і виїхав за кордон для супроводу родича на лікування, сам батько депутата виїжджав за кордон і повертався звідти самостійно без фактичного супроводу парламентаря.

Крім того, правоохоронці розслідували, як у період перебування за кордоном депутат зміг підписувати та направляти офіційні документи, зокрема, до державних органів. На думку слідства, це може свідчити про їх підроблення.

10 серпня суд зобов'язав Дубінського носити електронний браслет до 8 жовтня. 17 серпня Дубінський заявив, що досі ходить без браслета, адже правоохоронці начебто не надали пристрою.

У минулому Дубінський тривалий час працював на «1+1». У 2010 році став креативним продюсером департаменту журналістських розслідувань телеканалу, а у 2014 році — ведучим програми «Гроші». Крім того, з 2012 року під керівництвом Олександра Дубінського на телеканалі «1+1» почала виходити програма «Українські сенсації».

Як писав MediaSapiens, окремі випуски «Українських сенсацій» виглядали як політичні замовлення, причому за своїм змістом перегукувалися з інтересами власника телеканалу Ігоря Коломойського. 

У 2019 році Дубінський був обраний депутатом Верховної Ради від партії «Слуга народу». У квітні 2020-го він подав понад тисячу поправок до «антиколомойського»  законопроєкту, намагаючись блокувати ухвалення закону, який заборонив би повернення «ПриватБанку» колишньому власнику Ігорю Коломойському. Як встановили журналісти Bihus.Info, Дубінський відвідував Коломойського після важливих голосувань у Верховній Раді.

24 листопада 2020 року Офіс генпрокурора почав досудове розслідування щодо ймовірної державної зради Олександра Дубінського. 11 січня 2021 року Офіс генпрокурора відкрив ще два кримінальні провадження проти Дубінського щодо можливого ухилення від сплати податків (ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу) та ймовірної легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 209 ККУ).

Того ж дня уряд США запровадив санкції проти Олександра Дубінського та ще низки українських громадян і медіа. Їх обвинувачують у втручанні в американські вибори та належності до «російської мережі впливу». Після цього сайт блогера dubinsky.pro перестав працювати. 28 січня 2021-го сервіс відеохостингу YouTube «за порушення правил спільноти» видалив канал Дубінського, у якого було понад 350 тисяч підписників.

15 березня 2021 року народного депутата Олександра Дубінського виключили з членів політичної партії «Слуга народу» через порушення статуту та непокору керівним органам партії. 

У січні 2021 року телеканал «1+1» провів неанонсований ефір програми «Право на владу» для відбілювання Дубінського. За даними моніторингу, ефір перетворився на колективний захист депутата, на його підтримку висловлювалась ведуча Наталія Мосейчук, а критикував його дії лише один учасник програми.

У листопаді 2019-го журналісти Bihus.Info повідомили, що Дубінський і його родина протягом останніх кількох років стали власниками загалом 24 квартир, 17 автівок, двох будинків і 70 соток землі на загальну суму близько 2,5 млн доларів. Тоді ж нардеп сказав свою крилату фразу «Мама любит скорость».

Фото: сайт СБУ.

 

 
 

 
 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3734
Читайте також
10.11.2023 11:34
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 051
14.03.2023 20:54
Роман Мельник
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
3 149
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду