«1+1 медіа» заявила, що «Українські сенсації» мають докази щодо Порошенка. Але в програмі їх не показали

«1+1 медіа» заявила, що «Українські сенсації» мають докази щодо Порошенка. Але в програмі їх не показали

26 Березня 2019
6769
26 Березня 2019
16:28

«1+1 медіа» заявила, що «Українські сенсації» мають докази щодо Порошенка. Але в програмі їх не показали

6769
У відповідь на намір президента Петра Порошенка подати до суду на телеканал «1+1» через останній випуск програми «Українські сенсації», група «1+1 медіа» заявила, що «готова відстоювати свою правоту в судовому порядку мовою фактів і доказів».
«1+1 медіа» заявила, що «Українські сенсації» мають докази щодо Порошенка. Але в програмі їх не показали
«1+1 медіа» заявила, що «Українські сенсації» мають докази щодо Порошенка. Але в програмі їх не показали

Група «1+1 медіа» заявила, що «кожен факт, який був наведений у журналістському розслідуванні, підкріплений доказовою базою та свідками».

«1+1 медіа» вбачає в намірі Петра Порошенка подати до суду «елемент передвиборчої промо-кампанії, ніж реальне спростування в суді начебто неправдивої інформації, озвученої в ефірі “1+1”», а також «тиск на незалежні засоби масової інформації та свободу слова» з боку чинного президента.

«У цей час ЗМІ, які пов’язують з Петром Порошенком, вже давно не гребують порушенням журналістських норм, а мова фактів трансформувалася у відверту пропаганду», – заявила «1+1», не називаючи конкретних ЗМІ.

«Юристи та радники президента мали б знати, що шлях між наміром і, власне, позовом до суду вимагає часу та реальних контраргументів», – додали в «1+1 медіа».

Однак випуск «Українських сенсацій» під назвою «50 відтінків Порошенка» містить низку припущень, які не підкріплені доказами. Наприклад, усі звинувачення Петра Порошенка в причетності до кримінальних злочинів у Молдові базуються на словах молдовського політика Ренато Усатого, який нині переховується в Росії – він є фігурантом кримінальної справи на батьківщині. Він не показує жодного документа, який доводив би причетність Порошенка до злочинів, які молдовський політик інкримінує українському президенту.

Також Усатий каже, що «справи призупинені», тобто вони нібито є в молдовських правоохоронців, але не розслідуються. Водночас, у програмі «Українські сенсації» кажуть, що Усатий планує передати до молдовської прокуратури докази, які начебто в нього є. Незрозуміло – чи він має матеріали справи, де начебто фігурує Порошенко, чи він планує передати докази, які нібито в нього є. У програмі також не пояснюють, зверталися журналісти каналу до молдовської прокуратури чи інших правоохоронних органів, чи ні – і якщо зверталися, чи отримали підтвердження хоча б одного твердження Усатого.

Також у програмі пролунала заява про «британські і кіпрські суди, що приймають до розгляду справи щодо Порошенка і його оточення». Глядачам показали документи, що свідчать про позов проти Петра Порошенка, Ігоря Кононенка, Олега Гладковського та позов проти Івана Зайцева, який є топ-менеджером корпорації «Рошен», та Юлія Грінгуза. У позовах ідеться про «ухилення від податків та відмивання грошей», в іншому – про «наркотрафік, сприяння проституції та відмивання грошей». Проте «Українські сенсації» не повідомляють, як ці документи потрапили до журналістів, хто є позивачем (якщо ця інформація не є таємницею), і взагалі – чи прийняли суди до розгляду ці позови. Тому що в матеріалі йдеться лише про те, що суди зараз «приймають справи до розгляду», а це не одне й те саме, що «прийняли і розглядають».

В іншому фрагменті програми показують листування народного депутата-втікача Олександра Онищенка з народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка» Сергієм Березенком, яке, за словами Онищенка, демонструє підкуп народних депутатів задля необхідного БПП голосування. Повністю це листування публікувало «Слідство.info» 11 травня 2018 року – її передали детективам НАБУ, які вже долучили це листування до кримінального провадження щодо Онищенка. Проте в програмі ніяк не повідомили глядачам, що продемонстрований фрагмент листування начебто стосується підкупу депутатів фракції «Батьківщини».

Нагадаємо, що 24 березня на каналі «1+1» у програмі «Українські сенсації» Петра Порошенка звинуватили у вбивстві, шахрайстві, відмиванні грошей, ухиленні від податків, причетності його оточення до наркотрафіку та інших злочинів.

У відповідь голова парламентської фракції партії «БПП» Артур Герасимов заявив, що Петро Порошенко буде позиватися до «1+1» через «систематичну брехню в особливо великих розмірах, за поширення гігантських масштабів дезінформації, що завдають шкоди честі та гідності кандидата в президенти і президента». Сам Петро Порошенко назвав випуск «Українських сенсацій» про себе «шаленим обстрілом фейками».

Фото: «1+1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6769
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду